Vermassen: “Bende van Nijvel was een terroristische organisatie”

Vermassen: “Bende van Nijvel was een terroristische organisatie”

Foto: VTM Nieuws, Belga

Advocaat Jef Vermassen heeft de Bende van Nijvel omschreven als “een terroristische organisatie die het democratische systeem wou ondermijnen”. Dat zei hij in het VTM Nieuws.

Volgens Vermassen, die één van de slachtoffers van de bende bijstaat, was het de groepering niet om geld te doen, maar om angst te zaaien. “Op het moment van de aanval op de Delhaize in Aalst, wisten de leden van de Bende dat er geen geld in winkel aanwezig was. De kassa werd namelijk om het kwartier of om het halfuur geleegd”, aldus de advocaat.

Bij die aanval uit 1985 ging de bende ervandoor met een relatief magere buit (minder dan 25.000 euro). Het slachtofferaantal was dan weer aanzienlijk: acht personen werden bruut doodgeschoten en eenzelfde aantal raakte gewond.

Terreur

“Dat doet een dief niet, een dief vlucht. Dit is terreur, de mensen bang maken en wel met een duidelijke bedoeling: het democratisch systeem ondermijnen om een ander systeem in de plaats te stellen”, stelt Vermassen.

Doofpotoperatie

Op de vraag of er sprake kan zijn van een doofpotoperatie antwoordt de advocaat: “Het zou zeker gekund hebben. Ik heb in de loop der jaren heel veel informatie gekregen. Zo heb ik vernomen dat er binnen de onderzoeksploeg problemen waren tussen Vlamingen en Walen. Zo zouden de Vlamingen alles aan het licht hebben willen brengen, Walen wouden het liever zo laten. De Vlamingen zijn daarop opgestapt uit de ploeg.”

Corrigeer

MEER NIEUWS