Leuven geeft goede voorbeeld als ‘Jeugdstad van Vlaanderen’

Leuven -

Om de twee jaar zet de Vlaamse overheid een gemeente in de bloemetjes omwille van haar inspanningen voor de lokale jeugd. Ditmaal gingen Leuven en Eeklo met de prijs aan de haal.

De jury bestond uit Roos Van Acker, Bert Mellebeek van de Ambrassade, opvoedingsjournaliste Veerle Beel, Nozizwe Dube van de Vlaamse Jeugdraad en Katrien Vanhove van de Vlaamse Jeugddiensten. Zij hebben Leuven verkozen tot ‘Jeugdstad van Vlaanderen.’

“Op veel aspecten is Leuven een voorbeeld voor Vlaanderen”, vindt de jury. “De stad werkt multidisciplinair en kwesties zoals hangjongeren worden niet uit de weg gegaan.”

Kabinet J is baanbrekend, menen de juryleden als ze het hebben over de officiële jeugdraad, die bij jongeren het oor te luisteren legt om de stad te adviseren inzake jeugdbeleid. “Er volgden al tal van adviezen, bijvoorbeeld over geluidsnormen in jeugdhuizen, verkeersveiligheid en ruimte voor jongeren.”

MijnLeuven, het jongerenlabel van de jeugddienst, is volgens de juryleden laagdrempelig. Ook diverse initiatieven rond duurzaamheid, zoals Urban Camping, kunnen op hun goedkeuring rekenen.

Kansen geven

Schepen van Jeugd Dirk Vansina (CD&V )is heel tevreden met de prijs. “Het basisidee van ons jeugdbeleid is dat we jongeren moeten ondersteunen en kansen geven om de regie in handen te nemen, eerder dan als stad aanbieder te zijn van initiatieven”, zegt hij. “We laten de ideeën van de jongeren zelf komen en laten hen die zelf uitwerken. Wij ondersteunen hen logistiek, financieel en met goede raad, maar zij mogen – en moeten – het zelf doen.”

Vansina weet nog niet waar de 10.000 euro aan prijzengeld naartoe zal gaan. “We gaan de Leuvense jeugd samenbrengen en haar dat zelf laten beslissen. Ik wil graag nagaan of we vanuit de stad een extra budget daarbovenop kunnen doen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees