Met deze klusjes mag u vanaf volgend jaar onbelast bijverdienen

Met deze klusjes mag u vanaf volgend jaar onbelast bijverdienen

Foto: Shutterstock

Vanaf 1 januari 2018 kunnen werknemers, zelfstandigen en gepensioneerden tot 500 euro onbelast per maand bijverdienen. Het gaat zowel om occasionele dienstverlening aan particulieren als om verenigingswerk, bijvoorbeeld als sportcoach. Het kernkabinet heeft gisteren deze maatregel uit het Zomerakkoord goedgekeurd, zegt minister van Sociale Zaken Maggie De Block.

“Kleine klusjes voor een buurman of voor een vereniging hebben een groot maatschappelijk belang. Ze brengen mensen met elkaar in contact en versterken zo het sociaal weefsel”, zegt De Block. “Vaak doen mensen dat gratis, maar als ze er iets voor krijgen, worden die inkomsten vandaag zwaar belast en komt er een heleboel administratie bij kijken. Dat lossen we nu op: bijverdiensten tot 500 euro per maand stellen we vrij van belasting en de administratie zal snel en eenvoudig kunnen via een app”, zegt De Block nog.

6.000 euro per jaar

Door het nieuwe statuut genieten werknemers die minimum vier vijfde werken, zelfstandigen in hoofdberoep en gepensioneerden vanaf 1 januari 2018 van een fiscale en sociale vrijstelling tot 6.000 euro per jaar voor bepaalde bijverdiensten.

Voor de registratie van deze activiteiten komt er een gebruiksvriendelijke app. Beide partijen moeten wel op voorhand het type dienst en de verloning onderling afspreken en vastleggen.

Verenigingswerk en burger tot burger

Het nieuwe statuut is van toepassing voor verenigingswerk, namelijk activiteiten die het midden houden tussen vrijwilligerswerk en betaald werk zoals sportcoaching, culturele activiteiten of buitenschoolse kinderopvang.

Ook geldt het voor occasionele diensten van burger tot burger, zoals kleine herstellingen waarvoor mensen geen beroep doen op het reguliere circuit, of het ophalen van kinderen aan school, en hen een maaltijd klaarmaken, terwijl de ouders nog op het werk zijn.

Kritiek van zelfstandigenorganisatie NSZ

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen juicht vooral toe dat de federale regering het onbelast verdienen afbakent op twee lijsten, omdat zo “oneerlijke concurrentie” voorkomen wordt: “Daar hebben wij altijd op aangedrongen. Al blijven we erop aandringen om bij kinderopvang, onderhoudswerkzaamheden aan een woning, transport van personen en hulp bij IT-problemen nog duidelijker te specifiëren dat men niet in het vaarwater van ondernemers mag komen.”

Aanvankelijk was het de bedoeling van minister De Block om het onbelast bijverdienen in alle mogelijke sectoren toe te laten, “maar mede onder druk van NSZ besliste de federale regering om de klussen die in aanmerking komen voor het onbelast bijverdienen te beperken tot twee lijsten.”

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees