Terwijl hun vliegtuig duizenden meters naar beneden stortte, bezorgde Chris zijn vriendin het mooiste moment van haar leven

Beelden van in de cabine tijdens de paniekerige afdaling. Video: Kaltura

Passagiers op een vlucht van AirAsia vreesden voor hun leven toen de luchtdruk in het vliegtuig plots fel daalde. De zuurstofmaskers vielen naar beneden en het cabinepersoneel rende paniekerig door het vliegtuig, wat de paniek bij de passagiers alleen maar groter maakte. Te midden van alle onrust: een verliefde man die zijn vriendin ten huwelijk vroeg omdat hij vreesde dat het zijn laatste kans zou zijn dat te doen.

Het vliegtuig dat van Perth naar Bali vloog, maakte een onaangename duikvlucht één uur nadat het opgestegen was. “De luchtdruk in de cabine was weggevallen, en dan moet een vliegtuig snel omlaag”, zegt luchtvaartdeskundige Joris Melkert van TU Delft.

“Commerciële passagiersvluchten vliegen op zo’n tien kilometer hoogte, waar de lucht heel ijl is. Zonder hulpmiddelen raak je na een halve minuut tot een minuut buiten westen. Daarom komen de zuurstofmaskers naar beneden”, gaat hij verder. “Maar zuurstofmaskers zijn niet genoeg, aangezien een vliegtuig maar een beperkte luchtvoorraad aan boord heeft. Daarom moet het vliegtuig snel naar een hoogte waar je wel gewoon kan ademen. In dit geval gingen ze naar zo’n 3 kilometer hoogte.”

“We waren allemaal afscheid aan het nemen”

Het is een uitzonderlijke situatie die maar enkele keren per jaar voorkomt, maar waar piloten goed voor getraind zijn. Ook in dit geval liep het allemaal goed af. De reactie van het cabinepersoneel zorgde er echter voor dat de passagiers doodsangsten uitstonden.

“De paniek werd groter door het gedrag van het personeel dat schreeuwde, geschokt en in tranen was”, aldus passagier Clare Askew. “Nu, ik begrijp dat, maar we keken naar hen voor geruststelling en die kregen we niet. We maakten ons meer zorgen door hoe paniekerig zij waren.”

“Ik heb mijn telefoon zelfs genomen en een bericht gestuurd naar mijn familie in de hoop dat ze het zouden krijgen. We waren allemaal afscheid aan het nemen van elkaar. Het was een erg verontrustende ervaring”, aldus een andere passagier.

Terwijl hun vliegtuig duizenden meters naar beneden stortte, bezorgde Chris zijn vriendin het mooiste moment van haar leven
Het gelukkige koppeltje. Foto: Facebook

In vrije val verloofd

Voor de Londense advocaat Chris Jeanes zal de vlucht echter altijd een mooie herinnering blijven. Hij was van plan zijn vriendin Casey ten huwelijk te vragen op Bali, maar greep wat hij vreesde dat zijn laatste kans was om haar de vraag in het vliegtuig al te stellen. “Gelukkig zei ze ja”, vertelde Jeanes later aan NBC.

Het was zelfs niet alleen de paniek die Casey ja deed zeggen. “Eenmaal we aan de grond waren, hebben we het nog eens bevestigd”, aldus Chris. Een trouwdatum hebben de tortelduifjes nog niet bekendgemaakt.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees