Vakantie

Airbnb wil graag dat je ook naar kleine, nog onbekende dorpjes reist

Airbnb wil graag dat je ook naar kleine, nog onbekende dorpjes reist

Foto: Shutterstock

Airbnb slaat een nieuwe weg in. Het wil zich niet enkel meer richten op de grote steden, maar wil voortaan ook logementen mee helpen verhuren in onooglijke, verlaten dorpjes. Het eerste proefproject daarvoor is alvast van start gegaan in het Italiaanse bergstadje Civita di Bagnoregio en straks is ook Japan aan de beurt.

Civita di Bagnoregio ligt op 120 kilometer van Rome. Het pittoreske dorp is de laatste jaren leeggelopen en hoewel het een prachtige locatie is, zijn er niet meteen hotels te vinden. Een gat in de markt, moeten ze bij Airbnb gedacht hebben. Het is met 4 miljoen slaapplekken de grootste aanbieder van logementen wereldwijd en het heeft met het wakker maken van slapende dorpjes een nieuwe uitdaging gevonden.

In Civita di Bagnoregio heeft Airbnb samen met de burgemeester al een paar panden opgeknapt waarvan de huurinkomsten later in een gemeenschapsfonds terechtkomen. Dat geld wordt dan in de toekomst gebruikt om nog andere huizen mee te renoveren. Zowel het stadje als het verhuurplatform varen er dus wel bij. 

Ondertussen is het Amerikaanse bedrijf ook al met andere Italiaanse dorpjes in gesprek en het heeft ook plannen in Japan met onder meer Yoshino waar maar amper 1.500 inwoners meer overblijven. Daar installeerde het al een gemeenschapshuis waar de toeristen en lokale bevolking elkaar kunnen ontmoeten. 

Kritiek

Deze nieuwe initiatieven moeten een soort tegengewicht vormen voor de kritiek waar Airbnb steeds vaker mee af te rekenen krijgt. Zo loopt in sommige steden de overlast de spuigaten uit en zijn het vooral de huizenprijzen die flink de hoogte zijn ingegaan doordat heel wat woonsten worden verhuurd aan toeristen. 

 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees