VS houdt B-52’s weer klaar om nucleaire bommen te droppen: “Noord-Korea dwingt ons hiertoe”

VS houdt B-52’s weer klaar om nucleaire bommen te droppen: “Noord-Korea dwingt ons hiertoe”

Foto: AP

De Amerikaanse bommenwerper B-52 is 65 jaar oud, maar nog lang niet uitgediend. Op de militaire basis van Barksdale worden weer B-52’s geladen zodat ze elk moment kunnen opstijgen om nucleaire bommen te gaan droppen. Die paraatheid had de VS niet meer sinds 1991, toen de koude oorlog afkoelde. “Nu dwingt Noord-Korea ons de B-52’s weer te laden.”

De Amerikaanse luchtmachtgeneraal David Goldfein is er duidelijk over: “De B-52’s worden weer in permanente gereedheid gebracht, zodat ze elke ogenblik kunnen opstijgen. De nieuwe wereldsituatie dwingt ons daartoe. U weet wat ik bedoel: Noord-Korea.”

Sinds een paar maanden dreigt de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un ermee nucleaire wapens in te zetten tegen de VS. In een wereld waarin politieke leiders openlijk dreigen met een nucleaire aanval wil de VS de klok rond paraat staan om te antwoorden.

VS houdt B-52’s weer klaar om nucleaire bommen te droppen: “Noord-Korea dwingt ons hiertoe”

Het is niet de eerste keer dat Amerika 24 uur op 24 haar B-52-bommenwerpers klaar houdt om een nucleaire aanval meteen te kunnen beantwoorden. Dat was al het geval na de Tweede Wereldoorlog, toen de wereld was uiteengevallen in twee grote machtsblokken: de VS en Rusland. Meteen daarna ontstond een ongeziene wapenwedloop waarin de twee wereldmachten om ter meest kernwapens stockeerden. Pas in 1991 zijn de VS gestopt met hun B-52’s constant nucleair geladen te houden. De dreiging was dan minder want de twee grootmachten waren langzaam begonnen hun nucleair arsenaal af te bouwen.

“Maar vandaag is de wereld niet langer bipolair”, zegt luchtmachtgeneraal Davis Goldfein. “Verschillende naties hebben kernwapens. Het is in het licht van die nieuwe realiteit dat we ons moeten klaarhouden.”

Een nieuwe realiteit waarop de VS een stokoud antwoord geeft: B-52-bommenwerpers. Of vliegtuigen van 65 jaar oud. Toch minstens het concept. De B-52 is een ontwerp van Boeing, speciaal gemaakt om een atoombom te droppen, maar dat deed het nog nooit.

VS houdt B-52’s weer klaar om nucleaire bommen te droppen: “Noord-Korea dwingt ons hiertoe”
De fameuze Calamity Jane, die talloze bommen dropte op Vietnam. Foto: Bill Bachmann / DanitaDelimont

De B-52 is voor het eerst als wapen ingezet tijdens de Vietnamoorlog. Maar ook tijdens Dessert Storm, de eerste Irak-oorlog, zijn 40 procent van de bombardementen uitgevoerd met B-52’s. Recent nog zijn ISIS-stellingen in Irak gebombardeerd door B-52’s.

De B-52 haalt een topsnelheid van 1.037 km/u, heeft een spanwijdte van 56 meter, een lengte van 49 meter en een radius van 14.165 kilometer. Het toestel wordt constant gemoderniseerd en zal zeker nog tot 2030 deel uitmaken van de Amerikaanse luchtmacht.

Peace, the old fashioned way

Op de Amerikaanse luchtmachtbasis Barsdale worden momenteel de logementen van de B-52-piloten gemoderniseerd. Er is slaapplaats van 100 man, er is sportinfrastructuur en een biljartzaal. Aan de muur hangen schilderijen. Onder andere van een B-52 met als opschrift: “Peace, the old fashioned way” (Vrede, de ouderwetse manier, red.)

Ook de kerstboom krijgt een renovatie. De kerstboom is het complex landingsbanen van de B-52’s op de luchtmachtbasis van Barksdale. Hoeveel van die toestellen paraat staan om een nucleaire aanval te beantwoorden, is niet meegedeeld.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees