Stomdronken fietser in Gent moet meteen 1.260 euro boete betalen

Stomdronken fietser in Gent moet meteen 1.260 euro boete betalen

De politie beboette tijdens een controle zaterdagochtend (niet op deze archieffoto) tien automobilisten én drie fietsers voor rijden onder invloed. Foto: archief/fvv

Gent - Een buitenlandse fietser heeft zaterdag van de Gentse politie een boete van maar liefst 1.260 euro gekregen omdat hij stomdronken op de fiets rondreed. Omdat hij een buitenlandse nationaliteit had moest hij het bedrag ter plaatse betalen aan de politie.

Drinken en een voertuig besturen: het is niet alleen voor automobilisten verboden, maar ook voor fietsers. Dat mochten drie mensen in Gent zaterdagochtend ondervinden. Tijdens een alcoholcontrole aan het Sint-Annaplein in Gent werden naast tien autobestuurders ook drie fietsers onder invloed van alcohol betrapt.

De controle vond plaats tussen 5u30 en 8u00. Er werden 136 bestuurders gecontroleerd, "14 mensen (10%) hadden een glaasje te veel op. Er werden twee rijbewijzen ingetrokken voor 15 dagen", zegt de politie. Opvallend detail: ook drie fietsers bliezen positief.

Zware dronkenschap

Eén fietser blies 2,18 promille, een teken van zeer zware dronkenschap en een overtreding van de zwaarste graad. Bij een Belg wordt het rijbewijs afgenomen en krijgt de persoon later een minnelijke schikking in de bus of een dagvaarding voor de politierechter. De wet voorziet voor die graad van dronkenschap een onmiddellijke inning van 1.260 euro.

"Maar aangezien het om iemand met een buitenlandse nationaliteit ging, moest die meteen een onmiddellijke inning van 1.260 euro betalen", zegt de politie. De man heeft effectief betaald, bevestigt de politie. Agenten dragen tijdens de controles een draagbare betaalterminal mee.

Fietslichten

De Gentse politie is dit najaar niet mals voor fietsers in Gent. Vorige week werden ook al 75 fietsers op de bon gezet. En maandagochtend zijn bij controles op fietslichten aan Coupure Links en aan het Citadelpark nog eens 48 fietsers beboet omdat hun verlichting niet voldoende in orde was. 

Op het kruispunt van de Aaigemstraat met de Koning Albertlaan en op de Charles de Kerchovelaan ter hoogte van de Kunstlaan kregen ook 23 fietsers een boete van 174 euro omdat ze door het rood verkeerslicht reden.

En maandagavond stond nog een politiecontrole opgesteld aan de Nederkouter, waar fietsers niet in mogen richting Verlorenkost.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees