Gentse gemeenteraad keurt havenfusie met Terneuzen goed

Gentse gemeenteraad keurt havenfusie met Terneuzen goed

Foto: archief/Photonews

Gent - De gemeenteraad van Gent heeft maandagavond haar goedkeuring verleend aan de fusie tussen de havens van Gent, en Terneuzen. "Dit is een ontzettend belangrijke beslissing voor onze stad", zei Daniël Termont. "De hele wereld kijkt naar ons vanavond."

Alle zes partijen in de Gentse gemeenteraad hebben maandag ingestemd met de fusie tussen de havens van Gent en Terneuzen. Het proces van de fusie is principieel al beslist, maar doorloopt een reeks goedkeuringen in alle betrokken gemeenteraden en besturen.

Gent was maandag aan de beurt. De gemeenteraad zette na een kort debat het licht officieel op groen. Alle partijen stemden in. Op de publieksbanken zaten vertegenwoordigers van de Gentse burgergroep Gent Wake Up, die al maanden kritiek uit op de fusieplannen. Maar die kwamen niet aan het woord maandag.

Sas van Rouveroij (Open Vld), oud-havenschepen van Gent, wel. “Dit is niet meer of niet minder een nieuw bedrijf met een eigen missie, een eigen strategie en een eigen bestuurlijke organisatie. De meerwaarde van deze fusie zal op een bepaald moment neerdwarrelen. Wij creëren hier een Europese haven.”

Alle partijen uiten hun steun, ook oppositiepartijen CD&V, Vlaams Belang en N-VA. “Onze opmerkingen zijn gehoord. Wij zien vooral voordelen bij de fusie, zowel bij de havenbedrijven als de hele regio”, zegt Gert Robert (N-VA). Veli Yüksel (CD&V) looft de “transparantie waarmee dit dossier tot stand is gekomen”.

Fosforfabriek

Havenschepen Mathias De Clerq (Open Vld) benadrukte uitvoerig dat de fusie professioneel onderzocht en “zeer ernstig” begeleid is, door “gerenommeerde experten en bureau’s”. “De mogelijke risico’s zijn in kaart gebracht en er zijn oplossingen voor bedacht. Er zijn voldoende garanties over het dossier Thempos.”

Thempos is een oude fosforfabriek in Vlissingen die zwaar gesaneerd moet worden. De factuur voor de sanering is een van de hoofdpunten waarop Gent Wake Up kritiek uit.

“Er is een compensatie uitgewerkt mochten de kosten hoger oplopen dan geschat", zei De Clercq. "Er gaat geen Gents geld naar Thempos. Gent betaalt niet, laat dat heel duidelijk zijn. Als de kosten voor de sanering hoger zouden uitvallen, zijn er harde garanties vastgelegd in een compensatieregeling. Dat risico is benoemd en afgedekt. De belangen van de Gentse belastingbetalers zijn gevrijwaard. Hier zijn alleen maar winnaars.”

Daniël Termont, zelf ook nog schepen van de Gentse haven, verklaarde blij te zijn "dat ik dit nog mag meemaken in mijn carrière". "Dit is een ontzettend belangrijke beslissing voor onze stad. De samenwerking met de Nederlanders zal ons nog sterker maken. De hele wereld kijkt naar ons vanavond."

De fusie werd unaniem goedgekeurd door alle gemeenteraadsleden, waarna kort applaus volgde.

 

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio