Buurt likt wonden na zware rellen: “Zo agressief... Het waren precies beesten”

Buurt likt wonden na zware rellen: “Zo agressief... Het waren precies beesten”

Sofie Claeys waarschuwt klanten voor de stukgetrapte rolluik aan haar bakkerij. Foto: mvn

Brugge -

De 120 mensen die zondagavond werden opgepakt na de hevige rellen in de Gistelsesteenweg in Sint-Andries zijn opnieuw vrij. De politie spitst zich nu verder toe op de camerabeelden. “We roepen iedereen die er heeft op om ons die te bezorgen.”

De hevige rellen van na de wedstrijd tussen Club Brugge en Antwerp waren gisteren nog steeds hét gespreksonderwerp in de Gistelsesteenweg in Sint-Andries. De buurtbewoners zijn onder de indruk van wat er zich allemaal heeft afgespeeld. “Ik woon hier al veertig jaar”, zegt Liliane De Cock (74). “Maar zoiets heb ik nog nooit meegemaakt.” De auto van Liliane deelde in de klappen. Haar voorruit werd ingegooid en haar spiegel sneuvelde. “Ik hoorde plots veel lawaai en ging op mijn balkon kijken”, zegt ze. “Er werd van alles in het rond gegooid. Mijn auto stond beneden geparkeerd. Ik zag het dus allemaal gebeuren, maar kon uiteraard niets doen.”

LEES OOK: Video. Veldslag na Club-Antwerp

“Ze waren goed voorbereid”

Aan de overkant van de straat ligt bakkerij Dewitte. Daar schopten enkele heethoofden het rolluik van de winkel kapot. “We krijgen het niet meer helemaal omhoog”, zegt bakkerin Sofie Claeys (30). Een geel blaadje moet de klanten nu dan ook waarschuwen. ‘Opgepast voor uw hoofd. Een heethoofd heeft gisteren ons rolluik ingestampt’, staat er te lezen.

Het bakkerskoppel was thuis op het moment van de rellen. Plots zagen ze hoe een meute hooligans passeerde. “We waren nog een brood aan het verkopen aan een late klant in de garage. Plots kwamen ze hier allemaal langs”, zegt Sofie. “Ze waren duidelijk voorbereid, want ze droegen allemaal zwart en een kap. De agressie stond in hun ogen. Het waren precies beesten.”

LEES OOK: VIDEO. Schandalig: hooligans duwen autootje van rolstoelgebruiker omver en steken het in brand

Baksteen in gezicht

De agressievelingen gooiden zowat alles wat ze vonden naar de politie. Ook het bord dat de parking van de bakkerij aanduidt namen ze mee. Maar bakkerin Sofie liet dat niet zomaar gebeuren. “Achteraf bekeken was dat heel dom van me”, zegt ze. “Maar ik ben ze achterna gelopen. Ik wilde dat terug, dat is van ons. Een van die mannen gooide ons bord naar de politie. Ik ben het gaan oprapen en heb het weer meegenomen. Pas nadien besefte ik waar ik me tussen gewaagd had. Ik zou het alleszins niet meer opnieuw doen.”

De politie kon 120 mensen oppakken. Inmiddels werd duidelijk dat de rellen ontstonden tussen supporters van ADO Den Haag en Willem II.

LEES OOK: Insider getuigt: “Fans Club Brugge hadden zich versterkt met hooligans uit Nederland, Engeland, Frankrijk en Slovenië”

Nadat die eerste groep haar kameraden van Club had opgetrommeld, liep het volledig uit de hand. Een commissaris van de federale gerechtelijke politie raakte zelfs gewond toen hij een baksteen in zijn gezicht kreeg. Het gevolg: een kaakbeenbreuk en enkele kapotte tanden.

Het lopende opsporingsonderzoek zal zich voornamelijk op camerabeelden toespitsen. “Op basis daarvan zouden we willen nagaan wie zich precies actief in de rellen heeft gemoeid”, zegt korpschef Dirk Van Nuffel. Om daar zo’n gedetailleerd mogelijk beeld van te krijgen lanceerde de politie een oproep naar de burgers. “Wij willen iedereen die beelden kon maken, vragen om ons die te bezorgen. Die kunnen belangrijk zijn voor het verdere onderzoek.”

Wie beelden van de rellen heeft, kan die aan de politie bezorgen via het speciale e-mailadres cluant@politiebrugge.be.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio