Artsen staan voor raadsel: 21-jarige vrouw zweet bloed

Artsen staan voor raadsel: 21-jarige vrouw zweet bloed

Foto: CMAJ

Artsen van over de hele wereld buigen zich verbaasd over de huid van een vrouw met een heel zeldzame ziekte. Een 21-jarige Italiaanse transpireert niet alleen vocht, maar ook bloed. Dat schrijven wetenschappers maandag in het academische magazine, het Canadian Medical Association Journal.

Geen zeldzaam of eenmalig moment, de jonge vrouw zweet tussen haar tranen door letterlijk bloed uit. Als ze slaapt, als ze zich inspant, als ze het warm heeft, telkens heeft ze er last van. Hoe meer stress, hoe meer bloed ze verliest. Soms kan zo’n bloeding zelfs enkele minuten blijven duren. En dat zonder dat de vrouw wonden op haar gezicht heeft.

Al drie jaar lang leeft de jonge vrouw, die anoniem wil blijven, een eenzaam bestaan. Ze is immers bang om buiten te komen, want ze schaamt zich te erg voor haar huidaandoening. Ze besloot een arts te raadplegen, maar die kon haar niet meteen helpen, aangezien ze nog nooit eerder zoiets gezien hadden. Uiteindelijk belandde de Italiaanse bij verschillende academici die hoopten het mysterie rond haar ziekte te ontrafelen.

Dokter Roberto Maglie, een dermatoloog aan de Universiteit van Firenze, heeft uiteindelijk een naam gegeven aan haar aandoening. De jonge vrouw lijdt aan hematohidrosis,wat letterlijk betekent dat iemand bloed zweet. Maar buiten een naam kunnen ze vrouw amper verder helpen, want de oorzaak van de ziekte is nog steeds onduidelijk. Er zijn nog maar zes gevallen bekend van mensen die zoiets hebben meegemaakt. Toch zouden ook enkele historische bronnen uit de zestiende eeuw al over deze zeldzame aandoening hebben geschreven.

Stress?

De artsen denken nu dat het fenomeen een uiterst zeldzaam gevolg is van stress. De bloedvaten rondom de zweetklieren zouden zo met extra druk te kampen krijgen en zo sterk open zouden komen, dat ze uiteindelijk barsten en het bloed verspreiden zonder dat er echt wonden te zien zijn. Het zou dus gaan om een ziekte op het microscopisch niveau van de huid.

De Italiaanse heeft ondertussen geneesmiddelen gekregen om het bloedverlies te verminderen, al zal het nooit volledig weg zijn.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees