Lerares laat klas achter zich en wordt zelfstandig foodblogger: “Ik dicteer niemand iets”

Lerares laat klas achter zich en wordt zelfstandig foodblogger: “Ik dicteer niemand iets”

Karolien Olaerts: “Ik kon mijn verhaal maar beter online zetten, in plaats van het elke keer opnieuw te vertellen.” Foto: fvv

Gent / Melle -

Karolien Olaerts, een 33-jarige voedingswetenschapper, sleepte zopas een dubbele Belgian Food Blog Award in de wacht: één in de categorie ‘gezonde voeding’ en een tweede omdat ze over alle categorieën heen de meeste van de 12.000 stemmen binnenhaalde. Na tien jaar in het onderwijs gaat Olaerts nu voluit voor haar blog ‘Karola’s Kitchen’. “Ik wil proberen daarvan te leven, én van mijn workshops.”

“Karola’s Kitchen is eigenlijk een uit de hand gelopen grap”, aldus Karolien Olaerts, gisterenmiddag in haar keuken, terwijl ze een workshop aan het voorbereiden is. “Aan de UGent studeerde ik biomedische wetenschappen, met specialiteit voedingswetenschappen. Niet dat ik obsessief met voeding bezig was. Tot ik 75 kilogram woog en een BMI van 26 had. Licht overgewicht dus, niets ergs, maar toch was ik ongelukkig. En dus begon ik, zoals zovelen, te diëten: zonder veel succes, met veel tranen. Tot ik gewoon veel groenten en fruit begon te eten. Vlees at ik al niet meer sinds mijn elfde. In april 2014 begon ik een Facebookpagina: omdat de mensen zagen dat ik mij beter voelde en vroegen hoe dat kwam. Ik kon het dus maar beter online zetten, in plaats van het elke keer opnieuw te vertellen. Het aantal volgers ging alsmaar de hoogte in: na een paar maand 500, en het bleef maar stijgen, tot 8.000. Omdat ik de structuur van een Facebookpagina niet overzichtelijk vond, ben ik een website begonnen.”

Leesboek met recepten

“Ik denk dat de foodblog ­Karola’s Kitchen zo succesvol is omdat hij echt vertrekt vanuit mezelf. Ik ben redelijk open, vertel complexloos anekdotes, waarin de lezer zich kan herkennen. Op vraag van een uitgeverij schreef ik ook een boek dat begin volgend jaar uitkomt. Dat wordt geen receptenboek, maar een leesboek met recepten. Mijn recepten zijn heel eenvoudig en toegankelijk. Ik dring de mensen ook niets op. Ik dicteer ze niet dat ze geen vlees mogen eten. Ik maak zelf af en toe wel vis klaar, maar beschouw dat als luxe. Mijn vriend eet nog af en toe vlees, en dat mag, maar hij moet het wel zelf klaarmaken. Dat helpt ook om te minderen... (lacht) Nu de uitgeverij in mij geloof voor een boek, en nu er ook alsmaar meer aanvragen komen voor workshops en lezingen, durf ik het aan om voltijds met mijn foodblog bezig te zijn.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees