Greenpeace ‘besmeurt’ standbeelden: Gent stuurt factuur

Greenpeace deed verschillende Gentse monumenten mondmaskers om. Foto: IF, IF, RTL

Gent -

Milieuorganisatie Greenpeace zal van de Stad een factuur krijgen voor een actie waarbij ze slogans achterliet op standbeelden in de stad. “Voor deze tags was geen toestemming. Het is strafbaar”, zegt burgemeester Daniël Termont (SP.A).

Militanten van Greenpeace voerden vorige week actie om de slechte luchtkwaliteit in Gent aan te kaarten. Als stunt voor­zagen ze onder andere de standbeelden van Jacob van Artevelde, Romain ­Deconinck en de Gebroeders Van Eyck van mondmaskers.

Greenpeace liet ook op verschillende locaties in krijtverf gespoten slogans achter met het opschrift “Clean air now”, (“Schone lucht nu”). Dat die ook op de sokkel van Jacob van Artevelde op de Vrijdagmarkt werden achtergelaten, schoot bij het stadsbestuur in het verkeerde keelgat.

Verboden

Sami Souguir, fractieleider van Open VLD in de Gentse gemeenteraad, kaartte de actie aan bij het stadsbestuur. “Het is expliciet verboden monumenten en standbeelden te beschadigen.” Burgemeester Termont treedt hem bij. “Dit is strafbaar.”

Greenpeace was lang niet de eerste organisatie die de standbeelden in Gent gebruikt om aandacht te vragen. Vorige maand kregen de standbeelden nog reddingsvesten aan. Illustrator ­Musketon kleedde ze al eens aan met T-shirts.

De Stad laat meestal begaan en laat de attributen weghalen. Maar dit keer niet. “De tag is weggehaald van het standbeeld. Een onkostennota zal aan Greenpeace worden overgemaakt”, zegt burgemeester Termont. Hoeveel de factuur bedraagt, is niet bekend. Maar het bedrag kan oplopen. “We hebben Greenpeace aangeraden de overige tags zelf te verwijderen, zodat ze de onkosten voor de verwijdering kunnen beperken.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees