Eerste naam Lichtfestival is videokunstenaar uit Ledeberg

Op de vlakken van de boom worden muziekinstrumenten geprojecteerd die reageren op muziek. Foto: Foto’s Michiel Devijver

Gent -

“Tijdens de vorige editie van het Lichtfestival vroeg ik me de hele tijd af hoe ik hier met een kunstwerk binnen zou kunnen geraken.” Drie jaar later is het al zo ver: Adriaan Debergh (25) uit Ledeberg mag eind januari meespelen met de grote jongens en zijn audiovisueel kunstwerk tonen aan het grote publiek.

Afgelopen weekend kwam Adriaan Debergh met een ­beamer onder de arm naar de voormalige Gentse stadsbibliotheek op de Zuid om het daar op te nemen tegen negen andere aanstormende videokunstenaars. De kandidaten moesten een projectie ontwerpen op een driedimensionale boom. Een jury van experts koos hem tot winnaar van Bring Your Own Beamer.

“Fantastisch ”, zegt Debergh. “Ik heb nog nooit iets aan het publiek getoond en nu mag ik al meteen mijn ding doen voor een massa volk. Waw!”

Zoals veel West-Vlamingen bleef de 25-jarige Ieperling na zijn studies grafische en digitale media aan de Arteveldehogeschool hangen in Gent, meer bepaald in Ledeberg. Overdag komt hij als freelancer aan de kost met het maken van commerciële 3D-tekeningen van nieuwbouwhuizen.

Steampunk

Adriaan Debergh zal voor het Lichtfestival wellicht zijn winnend ontwerp verder uitwerken. Hij projecteert beelden van muziekinstrumenten op de verschillende vlakken van de boom. “Die beelden reageren op de muziek die ik tegelijk laat horen”, zegt hij. Zelf noemt hij de stijl van zijn videokunstwerk steampunk, een mengelmoes van fantasy, sciencefiction en oude machines uit het stoomtijdperk. Inspiratie putte hij uit zijn verzameling van steampunk-Legoblokjes.

Een maand na het Lichtfestival is de Ledebergnaar ook uitgenodigd op een ander prestigieus lichtfestival in Rijsel.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio