Rellen tijdens gemeenteraad Linkebeek: “Fransquillons buiten!”

Linkebeek -

Een vijftien tal leden van het TAK (Taal Aktie Komitee) en Voorpost hebben van zich laten horen tijdens de gemeenteraad in Linkebeek. Een Franstalig gemeenteraadslid antwoordde namelijk in het Frans op een mondelinge vraag en dat werd niet in dank afgenomen.

Gemeenteraadsvoorzitter Damien Thiéry had vrijdag al aangekondigd dat er Frans zou gesproken worden door bepaalde raadsleden op de gemeenteraad van maandag. Deze melding kwam er toen de Raad van Europa vorige week bekendmaakte dat er herzieningen bezig zijn in verband met de toepassingsmodaliteiten van de taalwetten. Zo zou zowel het gebruik van het Frans als van het Nederlands moeten geaccepteerd worden door de gemeenteraadsleden tijdens het beoefenen van hun mandaten.

De Voorpost- en TAK-aanhangers die maandagavond aanwezig waren hadden als interventie affiches bij. Daarop stonden teksten te lezen zoals “Wat een circ-eu-s” en “Wat een gez-eu-ver”. Hiermee verwijzen ze naar de dubbele Europese houding. Ook zongen ze liederen als ‘De Blauwvoet’ en waren ze verkleed als clowns. Thiery liet de zaal na de rellen meteen ontruimen.

LEES OOK: Gemeenteraad Linkebeek begint voorbeeldig en eindigt tumultueus

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees