Fit & Gezond

Waarom naar je buikgevoel luisteren niet altijd een goed idee is

Waarom naar je buikgevoel luisteren niet altijd een goed idee is

Foto: Shutterstock

Ga jij er prat op altijd beslissingen te nemen met je buikgevoel? Dan is dat misschien niet de meest wijze beslissing, zeker niet als je angstig bent van aard. Angstgevoelens kunnen namelijk je kijk op bepaalde zaken vertekenen en leiden volgens een nieuw wetenschappelijk onderzoek tot het maken van verkeerde keuzes.

In een poging om te onderzoeken hoe effectief intuïtie werkt bij het maken van keuzes, vergeleken wetenschappers van de universiteiten van Basel en Berlijn die capaciteit bij angstige, optimistische en neutrale mensen. Daarom werden bij de aanvang van de studie meer dan honderd deelnemers willekeurig opgedeeld in een van die drie groepen.

Eerst werden die in de specifieke mood gebracht van de groep waartoe ze behoorden. De proefkonijnen uit de optimistische groep kregen bijvoorbeeld volgend zinnetje te lezen: "De affectie van diegene die ons graag zien maakt dat we ons uitzonderlijk veilig en zelfverzekerd voelen. Er is altijd iemand die van ons houdt". Daarna kregen ze ook nog een foto van een glimlachend jong koppeltje te zien. Bij de proefkonijnen die in een angstige mood gebracht moesten worden, gebeurde het omgekeerde. Zo kregen zij onder andere een foto te zien waarbij een man een vrouw de keel toeknijpt.

Toen dat eenmaal was gebeurd, werd hen gevraagd een vragenlijst in te vullen die peilde naar de beslissingen die ze in bepaalde situaties zouden nemen op basis van hun buikgevoel. Daaruit bleek dat diegene in een positieve of neutrale mood geen effect ondervonden van hun gemoedstoestand bij het beantwoorden van de vragen. Die personen die angstig werden gemaakt, bleken echter slechter in staat te zijn om hun intuïtie te gebruiken. 

Veilig scenario

Volgens de wetenschappers is hier wel degelijk een verklaring voor. Angst maakt ons afkerig van risico's, pessimistisch en tast het zelfvertrouwen aan. Dat zijn allemaal zaken die je zullen doen kiezen voor het veilige scenario. In erge gevallen kan angst ons zelfs verlammen. Ze concluderen daarom ook dat wie op zijn buikgevoel wil afgaan beter sterk in zijn of haar schoenen staat. 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees