Vakantie

Vijf tips om verrassingen te vermijden bij betalingen op vakantie

Vijf tips om verrassingen te vermijden bij betalingen op vakantie

Foto: BELGA

Binnen enkele dagen begint de herfstvakantie, traditioneel een periode waarin heel wat Belgen het grauwe herfstweer inruilen voor de zon. De populairste bestemmingen worden Egypte, Turkije en de Canarische Eilanden. Maar je bent er beter op je hoede, zegt Stéphane Vandervelde, CEO van Keyware, bij het uitvoeren van elektronische betalingen. Hij geeft vijf tips.

Wissel voor je vertrek geen cash geld om in de lokale munt

Vandervelde raadt vakantiegangers af om nog voor hun vertrek geld te gaan omwisselen in de lokale munt. Volgens de CEO van Keyware, specialist in elektronische betalingen, dreig je zo geld te verliezen na je reis. Wanneer je geld over hebt en je het weer wilt wisselen, betekent het bijna zeker een verlies in waarde. “Dus haal ter plaatse gewoon geld af met je bankkaart aan een bankautomaat als je cash geld nodig hebt”, aldus Vandervelde. “Je gebruikt beter een automaat die in een bankkantoor staat dan één die buiten staat.”

Gebruik je Maestro-kaart binnen de eurozone

Binnen de eurozone werkt je bankkaart op dezelfde manier als binnen België, met Maestro. Wie euro’s afhaalt aan een bankautomaat in de eurozone zal daar net als wie dat in België doet geen extra kosten op betalen. “Alleen als je bank je in België factureert voor een cashafhaling bij een concurrerende bank, zal je dat in het buitenland ook moeten betalen”, zegt Vandervelde.

Ook in een winkel of op restaurant betalen met de kaart levert geen bijkomende kosten op. “Je neemt dus beter niet te veel cash geld mee op reis. Hoe minder je bij hebt, hoe minder je kan verliezen.”

Gebruik je kredietkaart buiten de eurozone

Buiten de eurozone komt er een iets grotere kost kijken bij transacties via de gewone betaalkaart. Bovendien kan een Maestro-kaart niet zomaar overal gebruikt worden. Kredietkaarten (Mastercard- of Visa-kaarten) zijn in dat geval de betere optie: geldtransacties zijn voor deze kaarten nooit een probleem en hun kostprijs ligt buiten de eurozone vaak zonder kosten voor de kaarthouder.

Betaal in de lokale munt

Bij transacties buiten de eurozone met een Maestro-kaart kan je de vraag krijgen of je de transactie in euro’s of de lokale munteenheid wilt voltrekken. Dat heet DCC, voor Dynamic Currency Exchange. “De keuze maken om te betalen in de lokale munt is dan de beste optie. De bank die de betaalkaart uitgeeft bepaalt de wisselkoers die zonder twijfel voordeliger zal zijn voor de lokale munt dan voor de euro omdat er geen wisselkoersmarge aangerekend zal worden.”

Deblokkeer je bankkaart(en)

Veiligheidshalve zijn krediet- en Maestro-kaarten automatisch geblokkeerd buiten het continent Europa. Trek je er dus op uit naar een ander continent, dan geef je dat best op voorhand aan bij je bank. Dat kan in de meeste gevallen via online banking of door persoonlijk langs te gaan bij je bank. Best ga je een maand op voorhand langs bij je bank, zodat je kaarten zeker gedeblokkeerd zijn wanneer je op reis bent.

“Als je naar de Verenigde Staten gaat, moet je voor kredietkaarten nog een bijkomende procedure volgen: haal eerst geld af bij een bankautomaat voordat je bij een handelaar betaalt”, zegt Vandervelde. “Dat is een veiligheidsprocedure: omdat je bij een bankautomaat altijd een pincode moet gebruiken en bij een handelaar niet, is de kaart zeker in goede handen.”

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees