Frederik Van Lierde heeft opgave in Hawaï verteerd: “In 2018 wil ik vijfde keer winnen in Nice en voor het eerst onder de acht uur duiken”

Frederik Van Lierde heeft opgave in Hawaï verteerd: “In 2018 wil ik vijfde keer winnen in Nice en voor het eerst onder de acht uur duiken”

Foto: BELGA

Tien dagen na zijn opgave op de Ironman van Hawaï heeft Frederik Van Lierde de ontgoocheling stilaan een plaatsje kunnen geven. De 38-jarige West-Vlaamse triatleet zal de organisatie van het WK nog wel aanspreken op de door amateurisme misgelopen bevoorrading, maar wil vooral al vooruitkijken naar 2018. Een jaar waarin hij naast uiteraard het WK in Hawaï twee ambitieuze doelen stelt: recordhouder worden op de Ironman van Nice en voor het eerst een volledige triatlon onder de magische grens van acht uur afwerken.

Amper tien dagen is het geleden dat we een immens ontgoochelde en boze Van Lierde spraken na afloop van het WK Ironman in Hawaï. De voormalige Belgische Sportman van het Jaar zag er een uitgelezen kans op een podiumplaats door de neus geboord door een fout gelopen bevoorrading halfweg het fietsen. Een flinke misser van de wedstrijdorganisatie, die bij het keerpunt niet klaar stond met de bevoorradingszak van Van Lierde. Onze landgenoot verloor daardoor twee minuten op de kopgroep waar hij deel van uitmaakte, geraakte niet meer vooraan en gaf uiteindelijk op in de marathon. Een dikke week later is de ontgoocheling en de jetlag stilaan verteerd. Dat vertelde hij ons in het hoofdkantoor van zijn sponsor Castelli.

“Ja, ik heb spijt dat ik opgegeven heb. Een opgave geeft achteraf niet hetzelfde gevoel als wanneer ik toch nog had geprobeerd om het beste er van te maken. Maar ik moet mezelf ook niets voorliegen: het zou mij echt niet gelukt zijn om nog verder te doen. Mentaal was het helemaal op. En dat is iets wat ik nog nooit heb meegemaakt in mijn carrière. Normaal gezien zet ik altijd door, ongeacht de omstandigheden. Maar dit keer kon ik het niet meer opbrengen. Eerlijk, een zege zou er niet hebben ingezeten. Daarvoor was winnaar Patrick Lange gewoon te goed. Maar een podiumplaats of een top-vijf zou echt wel gekund hebben. Achteraf heb ik het allemaal wel redelijk snel een plaats kunnen geven. Omdat ik ooit al won in Hawaï en omdat ik het voorbije jaar met de Ironmans van Nice en Cozumel en de Ironman 70.3 van Vichy toch drie mooie wedstrijden bij op mijn palmares heb kunnen schrijven.”

Krijgt opgave in Hawaï een staartje?

Toch wil Van Lierde het incident in Hawaï niet helemaal blauwblauw laten. “Een klacht indienen kan niet, maar ik ben wel samen met mijn sponsors iets aan het voorbereiden. Zij investeren ook in mij en lijden door mij mijn opgave ook verlies. Ik ben geen grote lawaaimaker en ga de organisatie van Ironman ook niet uitmaken, maar wil wel een duidelijk signaal geven. Op een constructieve manier. De Ironman van Hawaï groeit elk jaar. Dit jaar waren er opnieuw 200 deelnemers extra, maar de organisatie groeit niet mee. En dat kan niet. Zo’n incident als dat van dit jaar ga ik niet meer laten gebeuren. Op steun van andere triatleten hoef ik allicht niet te rekenen. Triatlon is een erg individuele sport. Maar met de hulp van mijn sponsors kan ik misschien wel een krachtige boodschap geven.”

Ambitieus voor 2018

Van Lierde neemt nu nog twee weken rust en start nadien al met de voorbereiding van 2018. En hij is opnieuw erg ambitieus. “Ik wil graag voor de vijfde keer winnen in Nice en zo recordhouder worden. En ik heb ook de ambitie om in een andere wedstrijd voor het eerst een volledige triatlon af te werken in minder dan acht uur. Momenteel is mijn persoonlijk record 8.00:25. Voor het einde van mijn carrière moet daar toch een tijd staan die met een zeven begint.”

Doorgaan tot 2020 en dan coach worden

Het einde van die carrière, dat is 2020. Van Lierde gaf in Hawaï aan nog drie jaar verder te willen doen. “Als ik iets positiefs onthoud uit Hawaï, dan is het wel dat ik nog altijd mee kan met de wereldtop. Ik was met de besten uit het water en zat tot die foute bevoorrading in het fietsen mee in de kopgroep van dertien. Moest ik nu hebben vastgesteld dat ik niet meer meekon, zou ik mezelf echt in vraag hebben gesteld. Maar nu hoef ik mij geen zorgen te maken over de komende jaren. Dat ik nu voor mezelf heb uitgemaakt tot 2020 te zullen doorgaan geeft me extra motivatie om er nog drie jaar alles uit te halen wat erin zit. En ik geloof echt dat ik op een dag waar alles meezit nog steeds kan winnen in Hawaï. Ok, het wordt moeilijker dan vroeger. Maar wie zou er dit jaar vooraf verwacht hebben dat Lange zou winnen? Frodeno is kwetsbaar gebleken en ook Kienle is te kloppen.”

Van Lierde heeft ook al min of meer een idee van wat hij na zijn actieve carrière wil gaan doen. “Momenteel coach ik al een tiental triatleten. Na 2020 zou ik dat willen uitbreiden. En mijn brood mee verdienen. Eventueel in combinatie met een job bij defensie. Evident is dat niet want er zijn al enkele goede andere coaches, maar ik heb natuurlijk wel mijn naam en ervaring mee. Een Marten Van Riel begeleiden als die ooit de overstap van de olympische afstand naar de volledige afstand zou maken? Waarom niet? Ik heb een goed contact met Marten. Als hij ooit die stap zou zetten is hij altijd welkom.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.