Renner sleept collega voor rechtbank na duw: Reichenbach eist schadevergoeding van Moscon

Sebastien Reichenbach trekt naar de rechtbank. De 28-jarige renner van FDJ kwam begin deze maand ten val in Italië, brak zijn elleboog en liep een barst in het bekken op. “Ik werd bewust ten val gebracht door Gianni Moscon. Hij moet betalen voor de schade”, zegt de Zwitser die een klacht indiende bij de Italiaanse politie.

3 oktober eerder dit jaar: Sebastien Reichenbach is met een snelheid van 60 km/uur aan een afdaling bezig in de Italiaanse eendagskoers de Tre Valli Varesine. “Plots kreeg ik een duw van Moscon. Hij heeft zich opzettelijk tegen mij geworpen”, zegt de Zwitser. Hij ging hard tegen het asfalt en brak zijn elleboog. Er werden ook scheuren in het bekken vastgesteld. De renner werd geopereerd en zag zo zijn seizoenseinde de mist ingaan. “Er zijn renners die het hebben zien gebeuren en willen getuigen. Want dit kan echt niet door de beugel. Mijn ploeg heeft me aangespoord om een klacht in te dienen.”

Volgens FDJ deed Moscon hun renner vallen uit wraak. De 23-jarige Italiaan werd eerder dit seizoen door Sky zes weken geschorst na het maken van racistische opmerkingen in de richting van Kévin Reza, ploegmaat van Reichenbach. Aanleiding was een tweet van de Zwitser: “Ik ben geschokt dat er nog ­altijd dwazen in het profpeloton rijden die collega’s racistisch beledigen. Je bent een schande voor onze sport!”

Het motief is dus aanwezig in deze zaak, maar er is natuurlijk ook een hard bewijs nodig. “Ik hoop ook dat een toeschouwer de val heeft gefilmd. Want ik besef ook dat het nu woord tegen woord is”, zegt Reichenbach.

“Recht eindigt niet aan stadionpoort”

“Het recht eindigt niet aan de stadionpoort”, zegt advocaat Johnny Maeschalck, gespecialiseerd in sportrecht. “De normale regels van het straf- en burgerlijk recht zijn ook van toepassing op de sport. Het is ongewoon, maar als een renner vindt dat hem schade is toegebracht, heeft hij het recht om naar de rechtbank te trekken. Hij zal wel met bewijzen moeten komen. Liefst beelden, maar ook foto’s of ­getuigenissen kunnen volstaan.”

Het is ongewoon dat een renner een collega voor de rechter sleept, maar het gebeurde nog. De bekendste zaak is die tussen Claude Criquielion en Steve Bauer. De Waal trok naar de rechtbank nadat de Canadees hem ten val had gebracht in de spurt van het WK 1988 in Ronse. Na een jarenlange juridische strijd verloor Criquielion de zaak en moest hij 500.000 Belgische frank (12.400 euro) gerechtskosten betalen.

“Dat proces was een grote vergissing”, zei hij achteraf.

Moscon maakt zich in ieder geval geen zorgen. “We reden op een stuk ruw wegdek en zijn handen gleden van het stuur”, zegt hij. “Ik heb niks te vrezen, de waarheid zal wel aan het licht komen.”

Reichenbach diende ook een klacht in bij de UCI. Die stellen nu een onderzoek in, waardoor de Italiaan misschien een nieuwe schorsing wacht.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.