Huurlingen zoals Doumbia en Iseka vanaf 2018 niet meer tegen moederclub

Huurlingen zoals Doumbia en Iseka vanaf 2018 niet meer tegen moederclub

Foto: BELGA

Als Zulte Waregem Play-off 1 haalt, zullen Idrissa Doumbia en ­Aaron Leya Iseka, in ­tegenstelling tot vanavond, niet meer tegen hun moederclub Anderlecht mogen spelen.

Op de Algemene Vergadering van 14 december keurt de Pro League immers een nieuw reglement goed dat vanaf 1 januari 2018 al wordt toegepast. Huurlingen van wie het loon nog deels betaald wordt door hun moederclub, zullen niet meer mogen aantreden tegen die moederclub.

Dat geldt dus voor alle clubs, Doumbia en Leya Iseka zijn gewoon twee concrete voorbeelden. De middenvelder en de spits leverden wel in om bij Essevee te kunnen spelen, maar RSCA springt nog bij voor hun salaris. Dat is ook zo bij Isaac Kiese Thelin en Davy Roef bij Waasland-Beveren.

Dodi Lukeba­kio wordt dan weer volledig betaald door Charleroi en zal wel altijd mogen spelen tegen Anderlecht, want dat schrijft het nieuwe reglement ook voor.

De nieuwe reglementering komt er na de zaak-Sander Coopman, die door Club Brugge wordt uitgeleend aan Zulte Waregem, maar niet mocht aantreden tegen blauw-zwart tenzij er een vergoeding werd betaald. Een constructie die Club gebruikt voor al zijn uitgeleende spelers.

De Pro League wil nu een uniforme regelgeving die duidelijkheid schept in alle dossiers.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.