Fit & Gezond

Weer aan het werk na borstkanker? Zo lukt het beter

Weer aan het werk na borstkanker? Zo lukt het beter

Foto: Shutterstock

Voor dames die te horen krijgen dat ze borstkanker hebben, staat de wereld even stil. Hoe moet het verder en wat met je werk? Keer je terug naar je oude job of solliciteer je voor een nieuwe functie? De zoektocht naar een nieuw evenwicht kan moeilijk zijn, maar alleen ben je nooit. Dat wil Pink Ribbon met hun campagne Pink Monday duidelijk maken.

In de campagne ligt de nadruk op een goede communicatie op de werkvloer doorheen het hele proces en het praktisch regelen van je werkmomenten tijdens de behandeling. Is er een personeelsdienst op je werk, dan doe je er goed aan om die na de diagnose in te lichten. Vertel op welke momenten je afwezig zal zijn, breng ook je baas op de hoogte en eventueel je collega’s. Zij kunnen je steunen en het werk onderling verdelen. Tijdens de behandeling blijven met mensen uit je werkomgeving is belangrijk, zo blijkt uit de campagne. Bespreek hoeveel informatie je wil krijgen van het werk en laat af en toe weten hoe het met je gaat. Klaar voor een comeback? Bespreek dan een datum met je dokter en bekijk de mogelijkheden met de personeelsdienst.

Die eerste maandag

Het is aangewezen om een terugkeer een maand voor de eerste behandelingsfase grondig te plannen. Check met je oncoloog hoeveel werk je aankan en leg voor aan de bedrijfsarts, die kan helpen om de werkervaring te vergemakkelijken. Ga nooit aan de slag als je nog een ziektebriefje hebt, want dat zou financieel nefast kunnen uitpakken en een negatieve invloed hebben op je sociale rechten. Staat je eerste Pink Monday voor de deur, de dag dat je effectief terugkeert naar je oude of een totaal nieuwe job, vergeet ook dan niet te communiceren. De ziekte laat een diepe indruk na - het kan helpen om je gevoel openlijk te bespreken?. Geef altijd aan wanneer het te veel wordt en neem eventueel vakantiedagen gespreid op zodat je doseert.

Meer info over weer naar het werk na de diagnose borstkanker en hoe je het aanpakt als zelfstandige vind je op de officiële site van Pink Monday.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees