Bekende fotograaf haalt in open brief hard uit naar Sergio Herman: “Je bent veranderd in een harteloos wezen”

Bekende fotograaf haalt in open brief hard uit naar Sergio Herman: “Je bent veranderd in een harteloos wezen”

Le Duc met een boek van Sergio Herman Foto: Photo News

Bekend culinair journalist en fotograaf Tony Le Duc haalt in een open brief hard uit naar Sergio Herman. De twee werkten nochtans al jarenlang samen voor kookboeken. Maar nu is het tot een breuk gekomen tussen Le Duc en Herman.

Le Duc en Herman maakten de voorbije 6 jaar 15 boektitels rond de persoon van Sergio Herman. Maar dat is nu niet langer het geval.

Sergio Herman is onlangs overgestapt naar een andere uitgeverij zonder Le Duc daarover in te lichten, aldus Le Duc. De uitgeverij van die laatste, Minestrone, is daarom naar de rechtbank getrokken, maar die gaf Sergio Herman gelijk. In de open brief, te lezen op de website van ATV, heeft Le Duc het onder andere over de gevolgen van het plotse einde van de samenwerking.

“We zijn destijds enthousiast aan een avontuur begonnen om samen boeken te maken. We waren vrienden die op eenzelfde golflengte zaten met een neus voor mooie dingen”, schrijft Le Duc. Maar daar lijkt nu geen sprake meer van te zijn.

De culinaire fotograaf is niet te spreken over het feit dat Herman vertrok en de manier waarop dat gebeurde. “Dat je weg wil, kan ik niet tegenhouden, maar los van de vraag of de wijze waarop je jouw vertrek gerealiseerd hebt juridisch al dan niet correct is verlopen, getuigt de manier waarop je het hebt gedaan in elk geval van een gebrek aan respect voor mij en jouw eigen vennootschap (Herman is voor 40 procent aandeelhouder, nvdr.).”

Verlies na hartaanval

Le Duc zelf kreeg in 2015 een hartaanval, waardoor uitgeverij Minestrone dat jaar verlies had gemaakt. De twee beslisten daarop om een plan op te stellen om dat verlies te boven te komen. Herman kocht boeken in, Le Duc zelf sloot een nieuwe lening af en moest zijn woonhuis als borg stellen. “Jouw bijdrage kon je nog verzilveren en was een berekend risico terwijl mijn engagement veel risicovoller was”, schrijft Le Duc. Een nieuw boek, Simple Food, dat de twee samen maakten, bleek een succes, waarna begin 2017 plannen worden gemaakt voor een opvolger. “Je vroeg naar een nieuw financieel voorstel voor de nieuwe publicatie die in het najaar van 2017 zou moeten verschijnen. Ik bezorg je een verslag van onze brainstorm, met een nieuw financieel verslag….. Maar toen werd het stil.”

Tot Le Duc een e-mail krijgt waarin Herman vraagt dat eerst alle royalties van 2016 moeten betaald worden vooraleer hij een beslissing neemt over een nieuw boek. Bovendien moesten die royaltypercentages minstens verdubbeld worden, zo stond in de e-mail. “Ik stond perplex”, zegt Le Duc. Maar hij betaalde het geld uiteindelijk toch. “En tien dagen na die ontvangsten beslis je botweg dat je met Minestrone geen boeken meer gaat maken.” Te weinig geld zou een van de redenen geweest zijn. Maar nog een andere reden kwam voor Tony Le Duc heel hard aan. “Een andere reden die je aangaf ging door merg en been. ‘Tony, ik speel nu in een hogere league’. Met andere woorden jij schreef mij af alsof ik professioneel en kwalitatief niet meer mee kon. Wat een blamage Sergio. Kan jij dat vatten?”

Wurggreep

Intussen ontdekte Le Duc ook dat Sergio Herman al in zee was gegaan met een andere uitgever. “In de periode sinds ons laatste gesprek in april heb ik geprobeerd om met je te communiceren, maar je hield steeds de boot af tot ik begin juni van jouw accountant een dading in de post kreeg waarin je geld verwacht voor je aandelen, waarin je alle rechten op je boektitels opeist, waarin je mij zwijgplicht oplegt en waarin je eist dat ik de boekenstock met jouw titels niet onder de marktprijs mag verkopen.” Voor Le Duc was dit een wurggreep op Minestrone, zo zegt hij in de open brief. Hij voelde zich daarna verplicht juridisch te reageren.

“Al het personeel moeten ontslaan”

Door het terugtrekken van Sergio Herman, zit Le Duc vandaag in een uitzichtloze situatie, zegt hij. “De grond zakt stilaan weg vanonder mijn voeten. Ik heb deze week al het personeel van Minestrone ontslagen. Ik betaal mezelf al sinds april geen loon meer uit.” Voor Le Duc is de situatie intussen onhoudbaar geworden. Omdat hij dat niet meer alleen kan dragen, komt hij nu dus met een open brief naar buiten. “Het mag geweten zijn hoe roem, ambities en geld iemand radicaal kunnen veranderen in een harteloos wezen en daarmee een ander in de problemen brengt. Neem je verantwoordelijkheid Sergio. Praat met mij. Jij en ik alleen en laat ons tot een oplossing komen anders duw je mij gi-gan-tisch in de shit.”

Bekende fotograaf haalt in open brief hard uit naar Sergio Herman: “Je bent veranderd in een harteloos wezen”
Sergio Herman en Tony Le Duc, in betere tijden. Foto: WAS
Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees