ATLETIEK

Willem Van Schuerbeeck hoopt op EK-selectie: “Marathon is onvoorspelbaar”

Willem Van Schuerbeeck hoopt op EK-selectie: “Marathon is onvoorspelbaar”

Willem Van Schuerbeeck. Foto: Kms

“Ik hoop dat de atletiekbond een team marathonlopers naar het EK in Berlijn wil sturen”, zegt Willem Van Schuerbeeck. De 32-jarige leraar L.O. wil er nog eens alles tegenaan gooien. “Al besef ik dat niets zo onvoorspelbaar is dan een marathon.”

Toen Willem Van Schuerbeeck vorige maand in een tijd van 2u.15'49” als achttiende eindigde in de marathon van Berlijn, werd de Merchtemnaar overspoeld door gemengde gevoelens. “Normaal toch”, reageert hij. “Je gaat altijd voor het hoogst haalbare. Na afloop van zo'n wedstrijd wil je altijd vergelijken met andere prestaties, die je soms in perfecte omstandigheden hebt gerealiseerd. Dat ik drie minuten boven mijn persoonlijk record bleef, had uiteraard ook te maken met de regenbuien, het opspattende water en de spierscheur die ik na 25 kilometer bij het nemen van een bocht opliep. Achteraf heb ik trouwens heel wat deelnemers horen klagen over pijnlijke hamstrings.”

Wachten op signaal

Van Schuerbeeck beseft dat hij als marathonloper nooit het topniveau zal halen. “Nee, ik ben zeker niet de absolute topper, maar ik situeer me naargelang de omstandigheden ergens tussen 2u.12’ en 2u.16’. Daarom hoop ik dat de atletiekbond in 2018 een ploeg naar het EK in Berlijn wil sturen. Er kan dan uitgegaan worden van een selectienorm, waarbij het gemiddelde van het team onder 2u.13'30” ligt. Met mannen als Koen Naert, Abdelhadi El Hachimi, Dennis Laerte, Thomas De Bock en ikzelf halen we toch een niveau dat stukken hoger ligt dan vier jaar geleden. Het is nu geduldig wachten op een signaal van de bond. Indien er enkel op individuele basis wordt geselecteerd, moet ik natuurlijk in het voorjaar nog ergens aan de bak.”

Intussen bereidt de Merchtemnaar zich voor met de klassieke duurlopen.

“Crossen doe ik deze winter zeker niet. De hamstrings zijn mijn zwakke punt en die wil ik niet op de proef stellen. Er zijn wegwedstrijden genoeg om het competitietempo te trainen.”

Van Schuerbeeck won vorige zondag in trainingsgalop nog een halve marathon in Malderen. “Een familiegebeurtenis”, verduidelijkt hij. “Mijn echtgenote was er ook van de partij. Zij bereidt zich voor op de marathon van Rotterdam, waarin ze onder 3u.30’ wil finishen. En de kinderen konden er deelnemen aan de jeugdlopen. Terwijl anderen met hun gezin een boswandeling maken, waren wij met zijn vieren actief in een loophappening. Mooi, toch.”

Van Schuerbeeck heeft al heel wat ervaring opgebouwd.

“Niets is zo onvoorspelbaar als een marathon”, getuigt hij. “Daarin kan je soms een of andere stilvallende Keniaan voorbij, iets wat in een 10 km-loop totaal ondenkbaar is. Daarom is marathon een mooie, maar ook een zo moeilijke sport.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio