Gentse armoedeorganisaties maken trieste balans op na twintig jaar werking

“Nood aan voedselhulp in Gent nog nooit zo groot”

“Nood aan voedselhulp in Gent nog nooit zo groot”

Vrijwilligers van vzw Toontje helpen een grote voedsellevering te stockeren. “Deze week komen 200 gezinnen langs.” Foto: David Van Hecke

Gent - “Voedselondersteuning is niet meer van deze tijd”, zeggen ze in de armoedesector. Maar bij de KRAS-diensten in Gent staan wekelijks honderden gezinnen in de rij. Dit jaar blazen ze twintig kaarsjes uit, maar de ‘taart’ heeft een wrange nasmaak. “We hebben niks te vieren: het aantal gezinnen dat we moeten helpen, was nog nooit zo groot. ”

Laten we beginnen met het goede nieuws. Met vijfhonderd vrijwilligers tellen de zestien Gentse armoedeorganisaties van KRAS meer helpers dan ooit. Het slechte nieuws is dat de armoede in de stad amper afneemt. Integendeel zelfs: steeds meer Gentenaars vallen terug op noodhulp zoals voedselondersteuning.

Bij vzw Toontje in de Louis van Houttestraat in Gentbrugge is het aantal gezinnen in tien jaar tijd verdubbeld. Vorig jaar deelde ze meer dan 9.000 voedselpakketten uit aan bijna tweeduizend mensen.

“En deze week komen weer zowat tweehonderd gezinnen”, zegt vrijwilligster Martine Ronsmans (foto hieronder). “Steeds meer alleenstaande mama’s en jonge twintigers. Allochtoon én blank. Geen wonder, de huurprijzen en energiekosten swingen de pan uit. Voor iedereen.”

2.000 kilo bloem

Dus steekt Toontje een tandje bij. In de winkel staan geen twee vrijwilligers meer, maar zes. En dan nog is het pompen. Een gemiddeld gezin mag telkens voor een twintigtal punten naar keuze een mandje vullen. Van conserven over koeken tot pampers. “Hoeveel keer ze precies mogen langskomen, hangt af van hun inkomen en hoeveel schulden ze hebben.”

Toontje huist in de oude schoolgebouwen naast de Sint-Antoniuskerk, die binnenkort een andere invulling krijgt. Buiten staat een nieuwe lading voeding klaar. 2.000 kilo bloem. “Van de Voedselbank”, aldus Ronsmans. “Dat zijn altijd gigantische hoeveelheden. Pas op, we zijn daar blij mee. Maar stockeer het maar eens.”

Te trots

In de winkelrekken staan ook vervallen producten. Recht van de Voedselbank. Instantsoep die net iets te oud is, diepvriespuree die volgens het etiket al een jaar niet meer mag worden gegeten. “Sommige gezinnen zijn te trots en weigeren die producten. Ik begrijp dat, maar volgens het voedselagentschap FAVV zijn die producten nog goed. Alles wordt hier nauwkeurig gecontroleerd.”

Toch zien we ook vers fruit, groenten en yoghurt liggen. Het is het eerste jaar dat Toontje dat kan aanbieden, dankzij het stadsproject Foodsavers. “Twee keer per week komt het OCMW langs met voedseloverschotten uit grootwarenhuizen”, zegt Ronsmans. “Niet alleen moeten we nu de helft minder uitgeven aan eten, ons aanbod is er ook met reuzensprongen op vooruitgegaan. Een wereld van verschil, voor onze mensen én voor onze werking.”

Schaamte

Behalve voedselbedeling verkoopt vzw Toontje ook tweedehandse kleren, is er een praatgroep en biedt de vereniging financiële hulp. Voor ­Rudy (61), die al twintig jaar steun krijgt van Toontje en intussen een van de meest actieve vrijwilligers is geworden, betekent het een wereld van verschil. “Dit is mijn tweede thuis, we zijn echte vrienden geworden”, zegt hij.

“Toch bereiken we nog altijd een pak mensen niet”, zegt Martine Ronsmans. “De armoede druipt niet van de mensen hun gezicht. Het zit hem in de details. De tanden en schoenen, bijvoorbeeld. Sommigen komen niet omdat ze zich schamen. Dat willen we veranderen. Onze naam is niet voor niets toont je.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio