Fit & Gezond

Dit gebeurt er met je lichaam als je naar een horrorfilm kijkt

Dit gebeurt er met je lichaam als je naar een horrorfilm kijkt

Foto: Shutterstock

Met Halloween-specials op televisie en het nieuwe seizoen van ‘Stranger Things’ in aantocht, lijkt de toon voor de herfst gezet: binnenkort griezel je erop los. Maar is al dat sidderen, beven en schrikken eigenlijk wel goed voor je gezondheid? Het Amerikaanse tijdschrift Time zocht het uit aan de hand van een lezersvraag.

Onderzoekers aan de universiteit van Westminster nodigden in 2012 tien mensen uit om naar tien verschillende angstaanjagende films te kijken. Ze maten hun hartslag, zuurstofopname en uitstoot van koolstofdioxide. Na de test, werd The Shining als ultieme horrorfilm beschouwd. Mensen die schrokken, hadden tijdens de vertoning 184 calorieën verbrand. De conclusie? Een stressvolle situatie - in dit geval een griezelfilm - laat adrenaline vrij in het lichaam. Dat leidt tot een calorieverbruik en de activering van je vluchtrespons, zodat je klaar bent om je uit de voeten te maken indien nodig.

Boost

De bevindingen verschenen niet in een vakblad, maar een eerder onderzoek aan de Britse universiteit van Coventry verscheen in het wetenschappelijk tijdschrift Stress en had een gelijkaardige uitkomst. Wetenschappers ontdekten dat mensen die een horrorfilm bekijken zelfs meer ziekte- en infectiebestrijdende witte bloedcellen aanmaken, waardoor de immuunfunctie tijdelijk verbetert.

Kortstondig

Dus ja, kortstondige stress ten gevolge van een enge film kan in je voordeel spelen. “Mensen voelen zich even minder angstig, minder gefrustreerd en gelukkiger”, weet sociologe Margee Kerr. Maar dat is volgens haar alleen het geval als mensen vrijwillig willen griezelen. Wie niet graag bang wordt gemaakt, haalt er geen voordeel uit. En let zeker op met griezelige scènes als er kinderen in de buurt zijn. Een onderzoek aan de universiteit van Michigan toonde aan dat 26 procent van de geënquêteerde studenten, die als kind bang waren van een film, nog steeds ‘overblijfselen’ van die negatieve ervaring met zich meedragen.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees