Nog meer jobs bedreigd bij Tereos

Bij glucoseproducent Tereos Syral staan nog 25 extra jobs op de helling. “De ongerustheid bij het personeel is groot”, zegt vakbondsafgevaardigde Johan Dumortier van BBTK Aalst.

Leen De Smedt,lds

Begin deze maand maakte de groep Tereos zijn intentie bekend om in Frankrijk twee nieuwe vestigingen op te richten in Roissy en Rijsel, voor de ondersteunende functies die gericht zijn op Europa. Dat heeft een invloed op 61 medewerkers van Syral in Aalst, ‘Amylum’ in de volksmond, die hun job verliezen als ze niet mee naar Frankrijk verhuizen. Nu blijkt dat er mogelijk nog 25 jobs sneuvelen. “Syral voert een onderzoek naar wat het er met de mensen van de aankoopafdeling moet gebeuren”, zegt Johan Dumortier van BBTK, de bond van bedienden, technici en kaderleden van ABVV. “Ze willen zien of deze medewerkers het efficiëntst opereren van dicht bij de ‘control tower’ in Parijs, of vanuit België. Op dit moment is niks zeker, behalve dat de mensen ongerust zijn”, zegt hij. “Dit is een klap, en dat terwijl we net onderhandelen om nog jobs te redden.”

Marjolein De Bremme, HR-manager van Tereos, reageert: “De Tereos- groep heeft beslist om een opportuniteitsstudie te starten over de mogelijke ontplooiing in Europa van een nieuw operationeel model voor de klantensupport-activiteiten. Deze studie zal uitgevoerd worden gedurende een periode van ten hoogste 18 maanden. We kunnen geen verdere informatie hierover geven, omdat de studie nog moet beginnen.” Uit politieke hoek komt er vlijmscherpe commentaar van de extreem-linkse partij PVDA. “Onaanvaardbaar”, zegt Alexander Van Ransbeeck. “Wat de directie ‘pure speculatie’ noemt, zorgt voor heel wat ongerustheid bij het personeel. Tereos Syral maakte tussen 2007 en 2017 liefst 213 miljoen euro winst.”

Midden november loopt de informatie- en consultatiefase tussen directie en vakbonden af, waarna er over begeleidingsmaatregelen en ontslagvergoedingen gesproken wordt. Het dossier telt inmiddels meer dan dertig pagina's vragen en antwoorden.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio