Zij wonnen dit jaar de meeste koersen: Leve de zegekoning(en)

Zij wonnen dit jaar de meeste koersen: Leve de zegekoning(en)

Fernando Gaviria, samen met ploegmakker Kittel de zegekoning van 2017 Foto: Photo News

De fietsen mogen weer even aan de haak, de koersbroekjes de kast in. Het wielerseizoen zit erop en dus is het tijd om een eindbalans op te maken. Wie waren de veelwinnaars en wie was de grootste verrassing? In de ranking hielden we rekeningen met koersen tot 1.2-niveau, bij de Belgische zegestand telden we ook de kermiskoersen mee.

  • Wereldwijd

Kittel en Gaviria: gouden spurtduo van Lefevere

Zij wonnen dit jaar de meeste koersen: Leve de zegekoning(en)
Foto: REUTERS

Met zijn vijf zeges in de Tour of Guangxi in China beende de Colombiaan Fernando Gaviria in extremis Marcel Kittel bij, zijn Duitse ploegmaat bij Quick Step. Met het vertrek volgend jaar van Kittel naar Katusha wordt het uitkijken wie van de twee nu echt het snelst is. Vooral in de Tour zal het een duel op het scherp van de snee worden. Beide heren wonnen overigens twee keer mee dan de drievoudige wereldkampioen Peter Sagan.

Opvallend: de vierde plaats van Alejandro Valverde. De Spanjaard pakte op zijn 37ste in Luik-Bastenaken al zijn elfde zege van het seizoen, maar zag in de proloog van de Tour de rest van zijn seizoen de mist ingaan na een val.

  • De Belgen

Dylan Teuns: de verrassende zegekoning

Zij wonnen dit jaar de meeste koersen: Leve de zegekoning(en)
Foto: BELGA

Geen spurter die de meeste Belgische zeges pakte dit seizoen, wel Dylan Teuns met acht stuks. Wie voor het seizoen gokte op de 25-jarige renner van BMC is nu schatrijk. Nog opvallend: hij pakte zijn zeges in amper een maand tijd door drie rittenkoersen (Ronde van Wallonië, Ronde van Polen en Arctic Race) op rij te winnen, met vijf ritzeges erbovenop. Tim Wellens en Greg Van Avermaet stranden op zeven zeges.

Opvallend: de gedeelde vierde plaats van Philippe Gilbert en… Matthias Legley. De amateur sprokkelde vijf zeges in zijn tocht door Afrika in de Rondes van Ivoorkust, Tunesië, Senegal en Kameroen.

  • De teams

Quick Step: 56 zeges met 14 renners

Zij wonnen dit jaar de meeste koersen: Leve de zegekoning(en)
Foto: © Jan De Meuleneir/ PHOTONEWS

56 koersen won Team Quick Step Floors dit seizoen. Kittel en Gaviria zorgden samen voor 28 zeges. Maar liefst veertien verschillende renners wonnen, een prachtprestatie. De nummer twee BMC volgt al op 11 zeges van het team van Patrick Lefevere.

Opvallend: Bahrain-Merida, de ploeg van Vincenzo Nibali, is de slechtst scorende WordTourploeg.

De overige Belgische teams

Wanty-Groupe Gobert 12

WB Veranclassic-Aqua Protec 6

Veranda’s Willems-Crelan 5

Sport Vlaanderen-Baloise 3

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.