Amper 38 gram vervoerd over nauwelijks 55 km, en toch is dat een wereldrecord waard

Yordi ziet wel een toekomst in de onbemande luchtvaart. Foto: efo

Asse / Oostende -

Met een drone een kleine vracht chocoladedruppels vervoeren over een afstand van ruim 55 km. Voor Yordi Verbeeren, een student aan de Vives-hogeschool in Oostende, was dat voldoende voor een wereldrecord en een plaatsje in het befaamde Guinness Book of Records.

“Precies een jaar geleden is het plan ontstaan om het wereldrecord van de langste vrachtvlucht met een drone te breken”, vertelt Yordi Verbeeren uit het Vlaams-Brabantse Asse. “Het stond toen op 15 km. Maar de school heeft een voorbeeldfunctie dus het moest wel op een volledig legale manier gebeuren, met de toestemming van alle instanties.”

Veel bereiken

De laatstejaarstudent Luchtvaarttechniek aan hogeschool Vives in Oostende maakte daarvoor gebruik van de DT18 van Delair-Tech. “We moesten vliegen boven zee omdat dronevluchten boven land niet toegelaten zijn. We kozen ervoor om 38 gram chocoladedruppels in de romp van het toestel te vervoeren. Met dit typisch Belgische product wil ik aantonen dat er bij bedrijven en in het onderwijs zeker knowhow is en dat we in ons kleine landje veel kunnen bereiken.”

De poging gebeurde vorige week woensdag, van op een rustig stuk strand in Lombardsijde. “Op het moment van de vlucht was het mistig en we moesten alles even uitstellen”, vertelt Yordi.

Start op strand

“Starten op het strand was niet evident, gelet op de wind. Bij het opstijgen en het landen moesten we ook de honden van wandelaars op afstand houden.”

De vlucht ging niet zo ver als de geplande 75 km: na een vlucht van 23 km zeewaarts richting Oostende, maakte de drone een voorgeprogrammeerde bocht en keerde terug waardoor de afstand uiteindelijk 55,85 km bedroeg. Yordi werd bijgestaan door Alain en Tom, twee mensen met een pilotendiploma. Het resultaat is een nieuw wereldrecord dat binnenkort in het Guinness Book of Records komt.

Havens voor drones

De vlucht werd ook begeleid vanuit de school. “We vlogen op 150 meter, gedurende 53 minuten, met een gemiddelde snelheid van 65 km per uur”, vertelt docent en onderzoeker Rob De Roo. “Drones hebben een mooie toekomst. Ooit zullen er havens voor drones zijn. Vanuit die hubs zullen langeafstandsvluchten met drones vertrekken om goederen te vervoeren. De chocoladedruppels waren nog maar het begin.”

Bloed- en medicijntransport

Ook Yordi ziet een toekomst in de onbemande luchtvaart. “Ik denk aan bloed- of medicijntransport in moeilijk bereikbare gebieden.” De volgende stap wil Yordi ook graag zetten in de luchtvaart. “Ik rond dit jaar mijn studies af en wil dan verder in de onbemande luchtvaart. Er is nu al een zot idee om in Frankrijk het wereldrecord nog te verbeteren met een groter toestel. Uiteraard opnieuw met Belgische chocolade.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees