Food

Daarom is een appel wassen niet voldoende

Daarom is een appel wassen niet voldoende

Foto: Shutterstock

Je appel even onder de kraan houden is niet voldoende om alle pesticiden af te spoelen, schrijven Amerikaanse onderzoekers. De nieuwe studie geeft meteen ook een andere manier mee om fruit en groenten beter schoon te maken.

Je appel even langs je mouw wrijven, verwijdert enkel stof of vuil en geen pesticiden. Je stuk fruit onder de kraan houden is ook niet altijd voldoende om alle gifstoffen weg te spoelen, stellen onderzoekers aan de universiteit van Massachusetts. De nieuwe studie verscheen in het magazine Journal of Agricultural and Food Chemistry

Van alle fruitsoorten tellen appels het meest pesticiden op de schil. Het zijn chemicaliën die gebruikt mogen worden en in lage dosis ook helemaal niet gevaarlijk zijn, maar omdat de impact op de gezondheid op lange termijn nog niet helemaal ingeschat kan worden, wijzen Amerikaanse onderzoekers toch op de aanwezigheid van de gifstoffen op de schil van onze appel.

Kwartiertje weken 

Voor het onderzoek werden twee veelgebruikte pesticiden op bio-appels aangebracht. Daarna probeerden de wetenschappers verschillende methoden om het gif er weer af te krijgen: stromend water uit de kraan, een mengeling van water en natriumbicarbonaat (of zuiveringszout), en een industriële bleekwateroplossing (die door commerciële fruittelers al gebruikt wordt). 

De beste methode is het fruit ongeveer een kwartier laten weken in water met 1 procent zuiveringszout of natriumbicarbonaat. Alle pesticiden op de schil waren verdwenen, ook de stoffen die al een beetje dieper in het vruchtvlees waren doorgedrongen. De bleekwateroplossing, die dus in de fruitindustrie al wordt gebruikt, scoorde slechter. 

Zonder schil 

De aanbevelingen van de onderzoekers zijn vooral zinvol voor de groente- en fruitindustrie en panikeren moeten we zeker niet doen. Toch is je fruit goed wassen of weken geen slecht idee. Te omslachtig? Je kan je appel ook schillen, al schil je dan ook voedingsstoffen weg. Onder de kraan afspoelen blijft niettemin zinvol omdat het vuil afspoelt en voedselvergiftiging kan vermijden. 

Of zoals een van de onderzoekers het stelt: "Voor mijn kinderen van 3 en 7 ga ik de appels iets beter wassen, of zelfs weken in soda. Als het voor mezelf is, zal ik waarschijnlijk toch weer wat nochalanter zijn." 

 

 

Corrigeer