Voor deze strandlopers nemen ze zelf in New York hun hoed af

Kevin Pierloot tijdens een van de groepsacties. Foto: dji

Oostende -

De Proper Strand Lopers hebben in hun eerste werkjaar ruim 41.000 liter vuilnis verzameld. Wat begon als een Facebookgroep onder vrienden, groeide uit tot een vereniging die actief is aan de hele kust en die zelfs een oceaanconferentie in New York haalde.

Proper Strand Lopers is een burgerinitiatief met als doel mensen bewust te maken van de problemen die afval veroorzaakt. Het was Oostendenaar Tim Corbisier die op het idee kwam. Tijdens een strandloop zag hij dermate veel afval liggen dat hij besloot het op te ruimen. Tim begon te proper-strand-lopen, zoals hij dat noemt, en hij postte er foto’s van op Facebook.

Vrienden volgden al snel zijn voorbeeld. Er ontstond een Facebookgroep die aanstekelijk werkte.

Gedrag kopiëren

“Mensen die anderen bezig zien, hebben de neiging om dat gedrag te kopiëren. Nudging, heet dat. Het is een positieve motivatietechniek, en sociale media zoals Facebook of Instagram zijn ideaal om dat toe te passen. Het plaatsen van een (eco-)selfie met het geruimde afval heeft dus een grotere impact dan we zouden denken”, vertelt Tim.

Vandaag telt de Facebookgroep ruim 2.100 leden die dagelijks foto’s posten. “We mikken op vele handen die een kleine moeite doen”, zegt Tim Corbisier nog. Samen met Kevin Pierloot is hij een van de drijvende krachten van het kernteam.

Beredeneerde schatting

“In ons eerste jaar, tussen september 2016 en augustus 2017, hebben we met zo’n 700 individuele acties welgeteld 32.660 liter afval geruimd op het strand. Tel daarbij 9.050 liter als resultaat van gezamenlijke acties, dan komen we op 41.710 liter afval. Het gaat om een beredeneerde schatting. De beste methode voor ons is het bepalen van het volume op zicht via geplaatste foto’s. Het type zakken dat wordt gebruikt, geeft een indicatie tot hoeveel liter er werd geruimd”, vertelt Corbisier.

Malta en New York

De acties van de Proper Strand Lopers zijn niet onopgemerkt gebleven. De vereniging sloot een partnerschap in Malta en de Proper Strand Lopers werden ook aangeduid als een van de Belgische initiatieven voor de bescherming van de zee op de eerste internationale Oceanenconferentie van de Verenigde Naties in New York.

Recycleren

Recent openden de afvalruimers in de Hendrik Baelskaai 27 een clubhuis. “Niet toevallig op de Oosteroever, want hier is alles begonnen”, zegt Kevin Pierloot. “Van hieruit willen we onze vzw verder professionaliseren. Zo willen we meer ingezameld afval recycleren. Vandaag verzamelen we al alle dopjes van petflessen. Ook met het gevonden strandspeelgoed willen we iets doen. Daarnaast zullen we een label lanceren voor evenementen, strandbars en horecazaken aan of op het strand.”

Corrigeer

MEER NIEUWS