Rosita heeft massa potloodslijpers “maar niemand mag die gebruiken”

Rosita’s collectie bevat duizenden potloodslijpers. Foto: ddl

Evere / Machelen -

De zeer opmerkelijke collectie potloodslijpers van Rosita Vanhoucke uit Evere is dit weekend, na 25 jaar, nog eens te bewonderen. Op de fonkelnieuwe site Bosveld aan de Heirbaan in Machelen staat de verzameling te blinken op de 54ste tentoonstelling van de plaatstelijke hobbyclub.

De Hobbyclub van Machelen werkte een tentoonstelling uit rond het thema Western. De hobbyisten selecteerden uit hun verzamelingen van postzegels, sigarenbandjes, munten, herdenkingsmedailles of tinnen soldaten zelf voorwerpen die bij dat onderwerp passen.

Om de expo helemaal een Far West-tintje te geven, zijn zelfs countrydansers uitgenodigd. Zaterdag treden de Country Horse Dancers op, zondag de Nashville Country Dancers, telkens om 15 uur. De hobbyclub geeft ook, zoals de voorbije jaren, een champagnecapsule uit, dit jaar met een afbeelding van de Sint-Catharinakerk. Maar dé grote publiekstrekker wordt ongetwijfeld de unieke potloodslijpersverzameling van Rosita Vanhoucke uit Evere.

Aan de kassa

De voorbije decennia legde Rosita een collectie aan van duizenden potloodslijpers in alle maten, vormen, materialen en kleuren. “Het begon toevallig”, zegt de vrouw. “Kort voor de geboorte van mijn zoon, in 1980, zag ik een miniatuurwiegje aan de kassa van een supermarkt staan. Ik vond het mooi en kocht het. Pas thuis besefte ik dat het wiegje een potloodslijper was. Zo is de bal aan het rollen gegaan.”

Rosita vulde haar verzameling aan, ook met de hulp van vrienden. “Wanneer ze op vakantie waren of een leuke scherper zagen, namen ze hem mee voor mij.” Hoeveel scherpers Rosita’s verzameling intussen telt, weet ze zelf niet. Het aantal loopt zeker in de duizenden. Of ze de grootste verzameling van het land heeft? “Het zal niet veel schelen, al maakt dat niet uit. Dit is mijn verzameling en ik zou ze met geen andere willen ruilen.”

In een stal

Toch zijn er in het huis van Rosita maar enkele slijpers aanwezig. “De overige exemplaren staan in dozen in een stal. Ik ga er geregeld langs om te snuisteren en thuis bekijk ik de foto’s van mijn verzameling. Vroeger stelde ik ook geregeld tentoon, maar daarmee ben ik sinds de jaren negentig opgehouden. Ik kijk er wel enorm naar uit om met de Hobbyclub samen te werken: ik ben al wekenlang bezig om een selectie te maken.

Kleindochters

“Ik heb heel wat bijzondere slijpers”, vertelt de vrouw nog. “Zo heb ik er eentje uit 1920. Nog een andere heeft de vorm van een toilet, die wekt altijd op de lachspieren. Elk van mijn slijpers doet me denken aan een verhaal of aan vrienden. Of ze ook gebruikt worden? Neen! Niemand mag eraan komen. Zelfs mijn kleindochters moeten hun potloden scherpen met de slijper uit hun pennenzak.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees