Tommelein krijgt op zijn dak van architecten en bouwsector

“Wie nog leefbare en gezellige woning wil bouwen, riskeert boete tot 6.000 euro”

“Wie nog leefbare en gezellige woning wil bouwen, riskeert boete tot 6.000 euro”

Grote glaspartijen in je nieuwbouw? “Vergeet het maar”, zegt energieconsulent Luc Dedeyne. “Je riskeert een boete omdat je de energienorm niet haalt.” Foto: foto Joren De Weerdt

“Totaal onrealistisch”, “te duur” en “contraproductief”, zo noemen architecten en de bouwsector de nieuwe isolatienorm voor nieuwbouwwoningen die de Vlaamse regering op 1 januari invoert. “De lat is te hoog gelegd. Dit bedreigt de betaalbaarheid van een nieuwbouwwoning.”

“Wie nog leefbare en gezellige woning wil bouwen, riskeert boete tot 6.000 euro”
Bart Tommelein. Foto: Photo News

Wie tot nog toe een nieuw huis wilde bouwen, moest niet alleen voldoen aan isolatiewaarden (K-waarde) maar ook bepaalde normen naleven rond energieverbruik (de Netto Energie Behoefte). Maar “beide waarden hadden hun nadeel”, zegt energieminister Bart Tommelein (Open VLD): “Het K-peil geeft de isolatiekwaliteit weer, maar niet hoeveel energie een gebouw nodig heeft om te verwarmen of te koelen. Dat laatste gebeurt wél door de Netto Energie Behoefte, maar dat getal zegt dan weer niks over de isolatiewaarde. Met het S-peil krijgen we een correctere berekening van de energie-efficiëntie van een nieuwbouwwoning. De norm ligt vanaf 1 januari 2018 op S31.”

Koude douche

Architecten en de bouwsector wisten dat het nieuwe S-peil eraan kwam. “En wij zijn daar voorstander van”, zegt Kris Baetens, directeur van NAV, het Netwerk Architecten Vlaanderen. Toch kwam het nieuws als een koude douche: “De regering heeft de lat veel te hoog gelegd.”

Luc Dedeyne, energieconsulent van Bouwunie, voerde enkele simulaties uit: “Voor een appartement of rijwoning zal het nooit een probleem zijn om de norm te halen. Maar een halfopen bebouwing wordt 3.000 à 4.000 euro duurder. Voor een alleenstaande woning is dat 5.000 euro.”

Al kunnen de kosten ook veel hoger oplopen. “Voor een van de woningen die ik getekend heb, bedragen de meerkosten meer dan 30.000 euro”, zegt Dedeyne.

Een moderne woning heeft volgens de energieconsulent een S-peil van minstens 40. De sector had ervoor gepleit de lat in eerste instantie op S38 te leggen (hoe lager het getal, hoe energie-efficiënter de woning). “Maar nu blijkt het plots S31. En tegen 2021 wordt het zelfs S28. Gedaan met die grote glaspartijen die licht en de natuur in huis halen. Wie nog een leefbare en gezellige woning wil bouwen, riskeert een boete van 5.000 à 6.000 euro wegens het niet halen van de nieuwe norm”, vreest Dedeyne.

Compacter huis

Minister Tommelein voelt zich niet aangesproken. “Een studie van WTCB en Thomas More in 2016 toonde al aan dat liefst 60 procent van alle woningen die in 2015 werden opgetrokken, al voldeden aan het S31-peil. Is die nieuwe norm dan zo onrealistisch? Wie compacter bouwt – wat niet noodzakelijk kleiner betekent maar wel dat de buitenschil van het gebouw minder oppervlakte heeft – haalt probleemloos een lager S-peil.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees