Hij liep 1.001 marathons maar nu hij er zelf eentje organiseert, blijft hij aan de kant staan

Hij liep 1.001 marathons maar nu hij er zelf eentje organiseert, blijft hij aan de kant staan

“We verwachten enkele kleppers,” zegt Stefaan Engels, “maar we organiseren dit vooral voor de natuurbeleving.” Foto: rtl

Gent / Evergem -

Op basis van de inschrijvingen verwacht de Marathon van Gent vandaag, zaterdag, liefst 7.000 lopers voor een van de zes afstanden. Vreemd genoeg doet bezieler en ‘marathonman’ Stefaan Engels niet mee: “Ik heb mezelf wat rust beloofd.”

1 of 2,5 kilometer voor de kinderen. 5, 10, 21 of 42 kilometer voor de volwassenen. Dat zijn de keuzes van het nieuwe Gentse loopevenement. Uit de voorinschrijvingen blijkt dat de halve marathon (3.500 deelnemers) het populairst is. Daarna komt de marathon zelf, die 1.500 lopers aanspreekt, en dan de 10 km met 600 verwachte deelnemers. Verwacht, want inschrijven kan ook vandaag zaterdag nog, vanaf 8 uur in de Topsporthal bij de Watersportbaan.

“Veel mensen denken dat dit de eerste marathon van Gent is, maar dat is natuurlijk niet zo”, zegt Stefaan Engels, de man die 1.001 marathons op de teller heeft en in 2010 liefst 365 marathons rond de Watersportbaan heeft gelopen, waarvan weliswaar een deel in een handbike. “Er was in Gent al een marathon in 1991. Ook in het kader van de Winterloop werden in Gent al marathons gelopen.”

Mentale rust

Deze keer loopt Engels zelf niet mee. “Na Tokyo heb ik mezelf fysieke en mentale rust beloofd. Al kroop in de voorbereiding van dit evenement natuurlijk wel een pak werk.”

De wereldtop van de echte marathonlopers zal niet aanwezig zijn. “We verwachten wel enkele kleppers,” aldus Engels, “maar we organiseren deze marathon en de andere afstanden vooral voor de unieke beleving. We vermijden met opzet het centrum van de stad en kiezen voor de groene rand: de Blaarmeersen, de Drie Leien, de Assels, de Vinderhoutse bossen, noem maar op. We doen ook Mariakerke, Evergem en Belzele aan. Onderweg is er muzikale animatie en bij de start en aankomst aan de Topsporthal is er de hele dag kinderopvang en animatie. Aangezien er zes lopen zijn, begint de marathon zelf om 10 uur en de halve marathon een halfuur daarna. Het laatste startschot, voor de 10 km, wordt om 15.10 uur gegeven.”

INFO

www.marathonvangent.be

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees