Rusland in de ban van mysterieuze lichtbol: “De rillingen liepen langs onze rug”

Een uitzonderlijk weerfenomeen aan de Russische hemel deed vrijdagnacht verschillende inwoners verbaasd naar boven kijken. Boven de horizon kwam er een grote wit-blauwe bol tevoorschijn, die schitterde van het licht en zichzelf steeds verplaatste. Een indrukwekkend zicht, wat meteen een aanzet gaf tot de wildste theorieën.

“Ik wist niet wat ik zag”, vertelde fotograaf Sergey Anisimov, die op dat moment in Salekhard was aan de lokale kranten. “De lichtbol kwam van achter de bomen in mijn richting gezweefd. Mijn eerste idee was dat het een enorm sterk zoeklicht was, maar de snelheid van de bol, veranderde mijn redenering. Het spektakel veranderde in een boog en verspreidde zich gradueel.”

Aliens! UFO’s! Een gat in het ruimte-tijdcontinuüm of een poort naar een andere dimensie. Meteen deden op sociale media de wildste theorieën de ronde over de grote zwevende lichtbol. “De rillingen liepen langs onze ruggen, toen we het zagen. We dachten dat dit het armageddon was, het einde van de wereld”, zo reageerde een lokale bewoner uit de buurt van Plesetsk aan The Siberian Times. Zeker de combinatie met het mysterieuze noorderlicht op een foto van Alexey Yakovlev, gaf het geheel een raadselachtig uitzicht.

De realiteit is echter even spannend als de fictie, zo blijkt.

Geen UFO’s, maar wel geheime testen

Het Russische ministerie van Defensie kwam met een mogelijke verklaring op de proppen. Het Kremlin vertelde dat militairen afgelopen nacht een reeks nucleaire oefeningen hadden gehouden met vier ballistische raketten, die bedoeld zijn voor lange afstanden. De gevaartes zouden afgevuurd zijn over enorme lengte van het land. Van de ruimtehaven Plesetsk in het westen, tot het schiereiland Kamchatka in het verre Oosten. Goed voor zo’n 5.830 kilometer.

Bij een lancering van een raket kunnen er interessante illusies optreden. Als de projectielen steeds hoger in de atmosfeer terechtkomen en bovendien in aanraking komen met ochtendlicht, dan kunnen bepaalde situaties ervoor zorgen dat de snelle beweging het licht breekt. Op die manier kunnen er bizarre vormen in de lucht te zien zijn.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees