Draagmoeder bevalt van twee baby’s: “Ik baarde hun kind en toch wilden ze het mijne ook meenemen”

Draagmoeder bevalt van twee baby’s: “Ik baarde hun kind en toch wilden ze het mijne ook meenemen”

Stockbeeld. Foto: Shutterstock

De 31-jarige Jessica Allen was er helemaal klaar voor om een koppel te helpen om hun grote droom waar te maken: een kindje krijgen. Als Amerikaanse draagmoeder besloot ze de embryo van een Chinees koppel te baren. Maar tijdens de zwangerschap bleek dat er twee baby’s in haar buik zaten. Een identieke tweeling, dacht Allen, en het ouderpaar nam beide baby’s mee. Onterecht, zo blijkt nu.

Drie dagen na haar keizersnede lag draagmoeder Jessica uit Californië wenend in haar ziekenhuisbed. De biologische mama van de baby’s had immers één van haar afspraken niet nagekomen. Liu had oorspronkelijk in hun contract, ter waarde van 36.000 Amerikaanse dollars (of ongeveer 31.000 euro), geschreven dat Jessica de kindjes nog een uurtje mocht zien om afscheid te nemen.

Maar het koppel, meneer en mevrouw Liu, vertrok meteen na de keizersnede op 12 december 2016. Ze namen de baby’s meteen mee naar huis. “Ik had nog geen glimp van hen opgevangen. De volgende dag kwam hun moeder wel even langs. Voor tien minuutjes, terwijl ze een foto liet zien op haar smartphone”, vertelt Allen, die terugdenkt aan het moment in het Riverside Community Hospital. “Ik weet nog dat ik zei: ‘wauw, ze zien er zo verschillend uit’, voordat ze haar gsm uit mijn handen griste.”

Twee verschillende kindjes

Een maand lang hoorde Jessica niets meer van het Chinese koppel. Tot ze een berichtje kreeg van Liu: “Ze zijn niet hetzelfde, hé, toch?” Even later volgde een tweede sms: “Heb jij enig idee waarom ze verschillend zijn?” Niemand had de juiste antwoorden klaar, dus zochten ze hulp. Een week later ondergingen de jongens een DNA-test. Het resultaat was duidelijk: Mike was de zoon van de Liu’s, Max was het kind van Jessica.

Baby Mike was een Aziatisch kindje, zoals verwacht. Een baby die was geboren uit de embryo van de Liu’s, maar was gebaard in de baarmoeder van Jessica. Maar de kleine Max daarentegen was helemaal geen ander deel van een eeneiige tweeling. Integendeel. Mike en Max hadden een compleet andere set van DNA. Het jongetje was een kindje met zowel blanke als Afro-Amerikaanse roots, een mix tussen zijn ouders: Jessica zelf en haar man Wardell Jasper. Ondanks het feit dat de twee een condoom gebruikten, hadden ze zelf tijdens de reeds geplande zwangerschap per ongeluk een kindje verwekt.

Een extreem zeldzame situatie, want Jessica was dus opnieuw bevrucht geraakt via de natuurlijke weg, terwijl ze al zwanger was door het draagmoederschap. Zo’n tweede zwangerschap heet superfoetatie. Als alles goed verloopt, komen de twee kindjes op dezelfde dag ter wereld. Zoals bij Max en Mike dus. Volgens Jessica heeft geen enkele arts ooit verteld dat elke baby in een aparte vruchtzak zat.

Berichtje: “Ze zijn niet hetzelfde, toch?”

“Enkele dagen na de DNA-test kregen we het bericht van Omega Family Global, het bedrijf dat het draagmoederschap regelde, dat zij op Max aan het letten waren, omdat de Liu’s hem hadden achtergelaten en niks met hem te maken wilden hebben. Maar ze wilden wel nog een schadevergoeding van ons van ongeveer 20.000 dollar (of 17.000 euro)”, aldus de draagmoeder. “Het enige waar ik aan kon denken was dat ik een zoon had zonder dat ik het wist. En zij bleven maar praten over geld.”

Jessica had echter net een huis gekocht waar ze samen met haar man en hun twee zonen Jeramiah (7) en Jairus (2) was gaan wonen. “We konden het geld niet zomaar teruggeven. Plus, onze eerste prioriteit was Max terugkrijgen. Tot mijn grote walging had het bedrijf ondertussen al ouders aangeschreven om hem te adopteren om het misgelopen kapitaal goed te maken. Wij waren duidelijk: we willen onze zoon. Zij waren duidelijk: wij moesten eerst de rekening betalen. Het leek wel alsof Max gewoon wat handelswaar was. We moesten geld ophoesten om onze eigen zoon te mogen adopteren”, aldus Allen.

Als klap op de vuurpijl kreeg Allen ook nog een extra gepeperde rekening van Omega: 7.000 dollar voor het extra papierwerk en voor het feit dat het bedrijf voor de baby had “moeten” zorgen. Maar na een juridische strijd, die ook nog eens 3.000 dollar kostte, scholden ze het bedrag kwijt. Ze overhandigden de baby van Jessica op 5 februari, op een parkeerterrein van koffieketen Starbucks. Het dolgelukkige koppel gaf Max een nieuwe naam: Malachi.

Nu de juridische strijd volledig is afgerond, wil Jessica haar verhaal verspreiden. “Ik ben zo dankbaar dat ik mijn zoontje nu kan knuffelen. Ik hoop dat andere mensen kunnen leren uit mijn verhaal.”

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees