Francken sluit niet uit dat Puigdemont asiel aanvraagt in België

Nu het de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont wel erg heet onder de voeten wordt en zelfs een vervolging dreigt, wordt er duchtig gespeculeerd over een verhuis naar ons land. Want België is een van de enige Europese landen waar je als Europeaan ook asiel kan aanvragen. "Het is niet onrealistisch dat het zover komt", zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

De euforie van vrijdagmiddag is helemaal weg bij Carles Puigdemont, want niet lang na de stemming voor onafhankelijkheid werd de Catalaanse minister-president afgezet door de Spaanse premier Mariano Rajoy. Die laatste dreigt er nu zelfs mee om Puigdemont te vervolgen, want in Spanje staat in de grondwet dat het strafbaar is om je als deelstaat af te scheuren.

Als het zover komt, is België een mogelijke uitweg voor Puigdemont. Want ons land is een van de weinige Europese landen waar Europeanen zelf asiel kunnen aanvragen. "Het is niet onrealistisch", zegt Theo Francken (N-VA), staatssecretaris voor Asiel en Migratie. "Het is niet aan mij om een welkomstcomité te organiseren, dat zou er wel wat over zijn, maar als Catalanen asiel aanvragen in België dan is dat volgens de wet mogelijk. En dan zal hun asielaanvraag zoals alle andere asielaanvragen op een objectieve, correcte en onafhankelijke manier bekeken worden, wat de Spanjaarden daar ook van mogen vinden."

Spanje kan dan om de uitlevering van Puigdemont vragen om hem te kunnen vervolgen. "Dan begint een hele juridische procedure", zegt Francken. "Dan is het aan een rechter van de burgerlijke rechtbank om te beslissen. Als hij effectief asielbescherming krijgt omdat hij een politiek vluchteling is, zal het niet eenvoudig zijn om hem uit te leveren aan Spanje. Het Europese recht primeert."

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees