Emoji’s van jezelf, draadloos opladen en geen randen

De iPhone X wordt deze week gelanceerd: dit weten we al over het nieuwe speeltje van Apple

De iPhone X wordt deze week gelanceerd: dit weten we al over het nieuwe speeltje van Apple

Foto: APPLE

Het nieuwe paradepaardje van Apple staat te trappelen om in de handen van de eerste klanten te vallen. De langverwachte iPhone X is er klaar voor. Voor een stevig prijskaartje van minstens 1.159 euro zijn de verwachtingen hoog: dit weten we al over de allernieuwste iPhone.

De iPhone X wordt deze week gelanceerd: dit weten we al over het nieuwe speeltje van Apple
Randloos. Foto: APPLE

De iPhone X krijgt een nieuw en strak uitzicht. Met een display van 5,8 inch groot (ongeveer 14,7 centimeter) belooft het toestel een groot exemplaar te zijn. De nieuwe iPhone is te verkrijgen in het zilver en zwart. Stof en water kan het toestel niet deren, aangezien het daartegen bestendig gemaakt is.

Eén van de opmerkelijke uiterlijke kenmerken is het randloze scherm. Net zoals de iPhone 8 krijgt het toestel sterker glas aan zijn voor- en achterkant, maar bij deze versie loopt het scherm verder tot aan de (daardoor bijna onbestaande) rand. “Het is al meer dan tien jaar onze bedoeling geweest een iPhone te maken die uitsluitend uit een beeldscherm bestaat. De iPhone X belichaamt die visie”, zegt Jony Ive, Chief Design Officer van Apple.

Het gaat bovendien niet zomaar om een OLED-scherm, het gaat over een Super Retina-display, een type dat de hoogste pixeldichtheid heeft ooit en dus enorm scherp beeld zal tonen. Zo kan je de foto’s, die met een ingebouwde TrueDepth-camera gemaakt zijn, tot in elk detail bekijken. Bovendien is ondersteunt het HDR-display ook Dolby Vision en HEDR10.

Inloggen met je gezicht

De iPhone X heeft een heel innovatieve manier om te ontgrendelen. Geen home-knop meer, die is onverbiddelijk weg. Dit toestel gebruikt gezichtsherkenning, Face ID, om aan te melden. Met één tik op de gesloten iPhone X scant het toestel je gezicht met de nieuwe grote hoeveelheid aan sensoren. Er zou gebruikt worden gemaakt van 30.000 onzichtbare herkenningspunten. Op die manier weet de gsm wie zijn gebruiker is en geeft hij die toegang tot het apparaat.

Al gaat dat niet altijd van een leien dakje, zo bleek tijdens de voorstelling van het nieuwe toestel. Een gênant moment voor Apple-topman Craig Federighi, toen hij de nieuwe innovatieve functie wilde tonen, maar het niet aan de praat kreeg.

LEES OOK. “Gezichtsherkenning werkte wél zoals het moest”: Apple legt uit wat misliep op launch event

Aan die nieuwe sensoren en de mogelijkheid om gezichten te herkennen is er nog een nieuwigheid gekoppeld: de animoji. Daarmee kan je emoji’s maken, die gebaseerd zijn op je eigen gelaatsuitdrukkingen. Die kan je in Apple Messages dan versturen als een sticker. “De camera registreert en analyseert meer dan vijftig verschillende bewegingen van de gezichtsspieren, en animeert die tot meer dan tien verschillende Animoji, waaronder een panda, een eenhoorn en een robot”, aldus Apple. Ook ‘het lachend kaksen’ kan jouw gezichtsuitdrukking krijgen.

Animoji’s.

Verder zal je op die manier ook kunnen betalen in je apps. “Het maakt gebruik van een geavanceerd TrueDepth-camerasysteem, dat bestaat uit een rasterprojector, IR-camera en IR-belichter, en wordt aangedreven door de A11 Bionic-chip om een gezicht exact in kaart te brengen en te herkennen”, legt Apple uit. Een beveiligde manier om je geld te beheren, zo beloven ze.

Draadloos opladen

Wie op zoek is naar een gsm om intensief te gebruiken, kan met de iPhone X op twee oren slapen. Het toestel heeft een batterijduur die twee keer zo lang is als die van zijn voorgangers. Verder is het ook mogelijk om draadloos op te laden. Dan is het de bedoeling om het toestel op een oplaadmat te leggen (van Belkin en mophie), waarna het toestel vanzelf opgeladen wordt.

De iPhone X wordt deze week gelanceerd: dit weten we al over het nieuwe speeltje van Apple
Foto: APPLE

Verder is het toestel ook extra energiezuinig, om te voorkomen dat je hem veel moet opladen. Ook als je intensief aan het gamen bent bijvoorbeeld. Een speciaal ontworpen grafische processor zorgt ervoor dat de telefoon tot 30 procent snellere graphics levert dan de vorige generatie. Dat in combinatie met de krachtigste chip tot nu toe, de A11 Bionic, zorgt voor een vermogen dat allerlei nieuwe mogelijkheden levert voor zelflerende systemen, apps voor Augmented Reality en meeslepende 3D-games.

Diep in portemonnee

De iPhone X ligt vanaf vrijdag 3 november in de winkels. Tenminste, als er nog één verkrijgbaar is. Vanaf 27 oktober kon je hem immers al op voorhand bestellen, zodat je er zeker één hebt voordat hij uitverkocht is. Wie de iPhone X bestelde of wil hebben zal wel diep in zijn geldbuidel moeten tasten. Voor een versie met een geheugen van 64 GB tel je 999 dollar neer, want neerkomt op 1.159 euro in België. Een iPhone X met 256 (!) GB begint vanaf ongeveer 1.300 euro.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees