Eigenaars klagen over zonnepanelen die niets meer opbrengen en deze statige 'buren' zijn de schuldigen

Eigenaars klagen over zonnepanelen die niets meer opbrengen en deze statige 'buren' zijn de schuldigen

“De vallende bladeren verstoppen onze dakgoten en in de herfst komen de takken en eikels massaal op ons gazon terecht”, zeggen Remi Malaise (links) en Lieven Gyselinck. Foto: pdv

Kluisbergen / Oudenaarde -

Lieven Gyselinck en Remi Malaise willen de eiken langs de N8 in Leupegem, Melden en Berchem weg. Ze starten daarvoor een petitie. “Eiken horen thuis in een bos, niet langs de openbare weg en niet voor onze woningen”, klinkt het.

Alle inwoners van de Berchemweg in Leupegem en Melden én van de Oudenaardebaan in Berchem, de gewestweg N8, krijgen binnenkort een brief met een petitie in de bus. Initiatiefnemers zijn Lieven Gyselinck en Remi Malaise. Beiden zouden de grote eiken langs de N8 liever vervangen door kleinere bomen.

“Zeker waar woningen staan, moeten die bomen weg”, zegt Gyselinck. “Ze zijn ruim zestig jaar geleden aangeplant. Sommige bomen hebben nu al een stamomtrek van 2,5 meter en zijn zo’n vijftien meter hoog. Dergelijke bomen horen thuis in een bos, niet langs de openbare weg en al zeker niet voor onze woningen.”

Geen opbrengst meer

“De bomenkruinen hangen over onze eigendom. Vanaf september, wanneer de zon niet meer zo hoog aan de hemel staat, houden de bomen het zonlicht tegen en hebben mijn zonnepanelen geen opbrengst meer.”

“Het hele jaar door creëren die bomen afval”, zo gaat de man verder. “In het voorjaar geven de bloesems een kleverige stof af die maar heel moeilijk te verwijderen is. In het najaar verstoppen de vallende bladeren onze dakgoten. Een probleem zijn ook de eikels en de takken die in de herfst massaal op ons gazon terechtkomen. Een robotmaaier kunnen we daardoor niet eens gebruiken.”

Zelfstandige zaken

“Uiteraard zijn we niet tegen een streepje groen”, zegt Gyselinck nog. “Ter hoogte van akkers en weiden mogen de eiken zeker blijven staan. We vragen alleen dat deze bomen ter hoogte van de woningen gerooid worden. Dat gebeurde eerder al voor de deur van drie zelfstandige zaken in Leupegem. Als dat daar kon, dan moet dat ook voor onze deur kunnen”, klinkt het.

Krachten bundelen

“Met de petitie willen we de krachten bundelen om bij verschillende diensten het nodige gewicht in de schaal te werpen”, zo vult kompaan Remi Malaise aan. “We sturen de petitie naar het gemeentebestuur van Kluisbergen, het stadsbestuur van Oudenaarde, de Vlaamse ministers Weyts (N-VA) en Schauvliege (CD&V) en Vlaams minister-president Bourgeois (N-VA). We hopen uiteraard ook op steun van de lokale politici.”

Grondig bestuderen

De Oudenaardse burgemeester en Vlaams volksvertegenwoordiger Marnic De Meulemeester (Open VLD) is op de hoogte van de klachten. “Maar het beheer van de bomen is in dit geval de verantwoordelijkheid van het Vlaams Gewest”, zegt hij. “Vooraleer de verantwoordelijke minister hierover aan te spreken, wil ik de petitie en de vraag van de omwonenden grondig bestuderen.”

Corrigeer

NIEUWS