Auteur van beste misdaadroman van het jaar neemt topadvocaat onder de arm voor nieuwe boek

Auteur van beste misdaadroman van het jaar neemt topadvocaat onder de arm voor nieuwe boek

De prijs voor haar vijfde triller bevestigt haar plaats aan de top van de Vlaamse misdaadliteratuur. Foto: Florian Van Eenoo

Torhout -

‘Schemerzone’, de vijfde thriller van de Torhoutse auteur Hilde Vandermeeren, heeft de Hercule Poirotprijs gekregen en is hiermee de beste Vlaamse misdaadroman van het jaar. Topadvocaat Walter Damen sleutelt intussen mee aan haar zevende thriller.

Hilde Vandermeeren (47) woont en werkt in de Koddaardstraat in Torhout. Ze studeerde psychologie, maar raakte bekend als schrijfster van kinder- en jeugdboeken die internationaal bekroond en vertaald werden. In 2013 gooide Vandermeeren het over een andere boeg en stortte ze zich op het misdaadgenre. Een geslaagde zet want haar thrillerdebuut ‘Als alles duister wordt’ ontving meteen de Hercule Poirot Publieksprijs en van haar derde thriller ‘Stille Grond’ werden de film- en tv-rechten verkocht aan het productiehuis Eyeworks.

Met de winst van de Knack Hercule Poirotprijs voor haar vijfde thriller “Schemerzone” gisteren op de boekenbeurs in Antwerpen, bevestigt de Torhoutse haar plaats aan de top van de Vlaamse misdaadliteratuur.

“Deze fantastische erkenning schenkt mij enorm veel plezier en ook energie om door te gaan met het schrijven van thrillers”, zegt Vandermeeren lachend. “Prijzen winnen zijn voor mij zeker geen doel op zich, maar ze zorgen uiteraard voor naambekendheid wat dan weer de boekenverkoop stimuleert.”

5.000 euro

Het voorbije jaar was bijzonder vruchtbaar voor de schrijfster. Na ‘Schemerzone’ is ook haar zesde thriller ingeblikt en opgestuurd naar uitgeverij Q. Voor haar zevende thriller sloeg Vandermeeren de handen in elkaar met de Antwerpse topadvocaat Walter Damen. “Het was uitgeverij Van Halewyck die ons samenbracht”, verduidelijkt ze. “Walter Damen waakt enerzijds over de juridische accuraatheid van het boek maar anderzijds heeft hij ook een creatieve inbreng. Het fictieve verhaal speelt zich af in Lissabon en draait rond een al even fictieve Vlaamse advocate. Net als bij mijn andere thrillers gaat het om een losstaand verhaal.”

Met de Hercule Poirot Prijs is naast een gepersonaliseerde Mont Blanc-pen ook een geldsom van 5.000 euro gemoeid. “Met dat geld zal ik in de eerste plaats mijn gezin trakteren”, zegt Vandermeeren. “Maar uiteraard zal ik er ook mezelf een plezier mee doen. Misschien investeer ik in een laptop.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees