78 procent Mechelaars steunt toerisme in stad

© Sven Van Haezendonck

Van alle Mechelaars steunt 78% het toerisme in de stad, 86% wil dat het belangrijk blijft en 83% vindt dat de stad actief moet worden aangemoedigd. Dat blijkt uit een grootschalig online onderzoek van Toerisme Vlaanderen in de kunststeden.

Sven Van Haezendonck

Ruim 5.000 bewoners in Vlaanderen hebben aan het onderzoek meegewerkt. Voor Mechelen zijn de resultaten zeer positief. “In toespraken spreek ik vaak over de herwonnen fierheid van de Mechelaar”, zegt Björn Siffer (Groen), schepen van Cultuur en Toerisme. “Dat buikgevoel wordt met deze studie knalhard bewezen. De gastvrije Mechelaars dragen de bezoekers op handen en zijn fiere ambassadeurs.”

“Stad ziet er beter uit”

“Deelnemers aan dit onderzoek schatten de positieve impact van toerisme hoog in. Maar liefst 77 procent van de respondenten vindt dat Mechelen er beter uitziet door toeristische ontwikkelingen in de stad, dat is tien procent hoger dan de eerstvolgende kunststad”, legt Siffer uit. Inwoners zien toerisme als een stimulans voor de parkontwikkelingen en de recreatieve mogelijkheden.

Andere positieve evoluties die bewoners opmerken zijn publieke investeringen in de stad (73%), verbeterde levenskwaliteit (54%) en het behoud van de natuurlijke omgeving (62%). “Positief: Meer dan 8 op 10 van de Mechelaars geeft aan totaal geen overlast te ervaren door toeristen”, zegt schepen Björn Siffer.

Economische kansen

In een kleinere bestemming als Mechelen haalt momenteel 6% van de bevolking zijn inkomen uit toerisme. Maar het potentieel van toerisme op economisch vlak ontgaat de bewoners zeker niet. 13% van de Mechelse respondenten geeft aan dat hij/zij er economisch op vooruit zou gaan moest toerisme in de stad nog groeien.

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio