Seks & Relaties

Nederlandse werd geboren zonder vaginaal kanaal en doorbreekt taboe op televisie

Nederlandse werd geboren zonder vaginaal kanaal en doorbreekt taboe op televisie

Foto: RTL Late Night

De Nederlandse Melissa Heerema is een vrolijk meisje van 20 jaar, maar droeg tot voor kort een geheim met zich mee. Ze lijdt aan MRKH, een aandoening waardoor ze geen vaginaal kanaal en baarmoeder heeft. Ze vindt echter dat er heel wat onwetendheid over bestaat en doet daarom haar verhaal in RTL Late Night.

Voor alle duidelijkheid: Melissa heeft wel een vagina. “Ik heb schaamlippen, een clitoris, maar als ik seks heb, past het er niet goed in”, zegt ze. Haar vagina is immers niet verbonden met een vaginaal kanaal en een baarmoeder. Aan de buitenkant ziet alles er dus normaal uit, vanbinnen leidt de aangeboren aandoening tot drastische gevolgen. Zo wordt Melissa nooit ongesteld, zal ze nooit zwanger kunnen worden en zijn inwendige onderzoeken bij de gynaecoloog niet mogelijk. “Tijdens een consultatie wist een gynaecoloog dat ik MRKH heb, maar hij bleef maar doorduwen met de eendenbek. Dat was heftig”, zegt ze. Daarnaast moet de jongedame, die op haar zeventiende merkte dat er iets mis was, vaak naar het toilet omdat haar blaas niet veel urine kan opslaan.

Wat met seks?

Melissa vindt het tijd dat MRKH uit de taboesfeer wordt gehaald. Vandaar het besluit om over haar levensverhaal te praten in de televisiestudio bij Humberto Tan. Een van de vragen die hij zich stelt, is hoe de vrouw seksueel contact ervaart. “Seks kan, maar mits veel oefenen en soms onder invloed van alcohol want het doet veel pijn”, klinkt het. Melissa heeft naar eigen zeggen een vriend gevonden via Tinder die zeer begripvol omgaat met de situatie. Ondanks enkele gemene reacties op sociale media, reageerden de meeste kijkers hartverwarmend op haar moedige getuigenis.

Misschien genetisch

In Nederland worden naar schatting jaarlijks zeventien meisjes geboren met het syndroom. In België komt de aandoening ook voor en bestaat er een organisatie voor de vrouwen die eraan lijden. “Het is een embryonaal probleem dat 1 op de 4.500 geboren meisjes treft en het is misschien genetisch is bepaald, maar veel weet men er momenteel niet over”, zegt Ingrid Jageneau van Radiorg, de Belgische koepel voor alle verenigingen van patiënten met zeldzame ziekten. Meer informatie via mrkhbe.wordpress.com en via Orpha.net onder het nummer 3109.

Corrigeer

In het nieuws

Het beste van Enkel voor abonnees