Comedienne wil 52 keer wandeling maken, telkens met iemand anders

© Filip NAUDTS

Veerle Malschaert wil voor de voorbereiding van haar nieuwe zaalshow, die binnen een jaar in première gaat, elke week gaan wandelen met iemand die zich eenzaam voelt. “Hand in hand, als het kan. Maar vooral om naar de mensen hun verhalen en gevoelens te luisteren. Gewoon ouderwets. Echt klappen met elkaar.”

Rudy Tollenaere

Bijna 5.000 vrienden op Facebook hebben, bekend zijn, en zich toch eenzaam voelen. Hoe kan dat nu? “Dat vragen veel mensen uit mijn omgeving zich ook af”, aldus Veerle Malschaert, die ondertussen drie jaar gescheiden is en alleenstaande ouder is van twee kinderen. “Het zijn twee heel aanwezige kinderen, die voor mij op de allereerste plaats komen en met wie ik veel bezig ben. Ook professioneel heb ik een drukke agenda. En ja, ik ken veel mensen en ik heb een aantal losse vrienden. Maar toch duikt dat gevoel van eenzaamheid vaak op. Dat gevoel van tegen iemand iets willen zeggen op het moment dat je dat nodig vindt. Persoonlijk. Niet via de sociale media. En vaststellen dat er op dat moment niet iemand is met wie je dat kunt doen.”

Nieuwe show

Over dat gevoel, en over de emoties van mensen die eenzaam zijn, maakt Veerle Malschaert een nieuwe avondvullende show. Niet voor meteen, want volgend seizoen toert ze nog met Boegbeeld, ook al een show waarin ze haar diepste gevoelens na haar scheiding blootlegt. Op die voorstelling kreeg ze heel lovende kritieken. “De eerste mannelijke comedian die zich zo blootgeeft, moet allicht nog geboren worden”, schreef De Standaard na afloop.

“Ik ben er zeker van dat er nog tal van mensen zijn die dat gevoel herkennen: gebrek aan echt sociaal contact. We lopen allemaal op straat met ons hoofd gebogen naar het schermpje van onze smartphone te kijken. We beginnen dat zelfs normaal te vinden. Maar probeer eens goeiendag tegen iemand te zeggen, en je wordt bijna scheef bekeken. Mensen moeten toch meer met elkaar praten?”

Geen date

Om naar de verhalen van andere mensen te luisteren bedacht Veerle Malschaert een eenvoudig en tegelijk ongewoon concept. “Ik wil elke week één uur met iemand gaan wandelen. In de Bourgoyen. En praten. Over eenzaamheid, gevoelens, het leven. Bij voorkeur hand in hand, al is dat geen verplichting natuurlijk. Ik wil dat 52 keer doen. De eerste keer alleen, en de daaropvolgende weken telkens met één iemand erbij. Misschien dat daaruit wel echte vriendschap ontstaat met een aantal van die mensen.”

“Let op, dit project heeft niets te maken met daten. Het is niet dat ik op zoek ben naar een nieuw lief. Daar zijn genoeg andere mogelijkheden voor. Nee. Ik wil dat mensen weer gewoon tegen elkaar praten. We delen allerlei boodschappen via Facebook, laten we gewoon onze emoties ook eens live met elkaar delen. Ik deel mezelf alvast 52 weken na elkaar.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen