Daarom verzamelt ‘werkloze’ Peter honderden kilo’s voedseloverschotten, elke dag

Daarom verzamelt ‘werkloze’ Peter honderden kilo’s voedseloverschotten, elke dag

Peter Clerckx op zijn imposante bakfiets. “De warmte die ik van de mensen ontvang, is van onschatbare waarde.” Foto: ddj

Brugge -

Werken doet hij naar eigen zeggen al jaren niet meer, maar Peter Clerckx is wel dagelijks in de weer op zijn imposante bakfiets. De Bruggeling haalt fulltime en onbezoldigd voedselresten op bij buurtwinkels en verdeelt die over verschillende hulporganisaties. En ondertussen denkt hij aan een nieuwe ‘ecosociale’ munt voor Brugge. “Ecos zou je verdienen door te helpen bij sociale projecten.”

Peter Clerckx mag dan wel niet officieel werken, één ding wil hij duidelijk stellen. “Ik vraag geen leefloon aan, want ik ben perfect in staat om bezoldigd te gaan werken.” Met dat laatste is hij enkele jaren terug definitief gestopt. “Ik kwam aan de bak als zelfstandig klusjesman, maar heb mijn laatste jaar als ‘werkmens’ door omstandigheden niets aan mijn arbeid overgehouden”, zegt hij. “Ik ben me daarna beginnen af te vragen: ‘waarom doe ik dit eigenlijk nog?’”

Groentjes voor soepcafé

Peter besloot voortaan zijn eigen levensvisie minutieus te volgen. “Iedereen lijkt wel zo veel mogelijk rijkdom te willen vergaren”, gaat hij verder. “Maar daardoor verbruiken we zonder nadenken heel wat dierbare middelen en dat gaat ten koste van onze toekomst en de natuur. Al wil ik niemand veroordelen, want ik heb jarenlang zelf zo geleefd.”

Zelf verbruikt Peter naar eigen zeggen zo goed als niks, maar hij levert wel een fulltime bijdrage aan de samenleving. “Ik haal voedseloverschotten op bij verschillende winkels in de buurt. Die verdeel ik over allerhande sociale projecten.”

Zo maken de Brugse Soepcafés gratis soep met ‘zijn’ groenten. Ook onder andere Mensa (een opvang voor thuisloze vrouwen) en Open Bali (waar gekookt wordt voor mensen in nood) maken eten klaar op basis van wat hij komt brengen.

Erezaak

Peter doet alles met de fiets en kan maar liefst 250 kilogram voedsel vervoeren. “Nu is mijn fiets elektrisch, maar een tijd terug vervoerde ik 225 kilogram alleen op mankracht”, zegt hij. Toch verlopen de zware ritten niet altijd even gemakkelijk. “Ik moest ooit om hulp schreeuwen, toen ik op een stukje vals plat niet boven raakte (lacht).” Toch maakt Peter er een erezaak van om de elektrische bijstand niet te gebruiken.

“Boven de 27 kilometer per uur krijg ik geen bijstand, dus probeer ik constant 28 per uur te rijden. Ik heb zelfs mijn remblokken moeten verzwaren.”

Onbetaalbaar

De dankbaarheid die Peter krijgt, is hem veel meer waard dan een loon. “Al zijn vrije bijdragen zeker welkom”, knipoogt hij. “Het helpt me om dit werk verder te zetten. Maar de warmte en appreciatie zijn onschatbaar. Onlangs stopte iemand me een briefje toe met daarop: ‘Jij bent onbetaalbaar.’ Dat heeft me tot tranen toe bewogen.”

De grote droom van Peter? Een nieuwe ‘ecosociale’ munt lanceren in Brugge. “Ik polste al bij het stadsbestuur over Ecos”, besluit hij. “Het is de bedoeling om bijdragen aan de maatschappij te belonen. Zo kan je dan bijvoorbeeld Ecos verdienen door een bos op te ruimen of vrijwillig te helpen in een soepcafé. Die verdienste zouden ze later bijvoorbeeld kunnen inwisselen om een band te laten herstellen in een fietsherstelcafé. Zo creëren we een economie met oog voor de toekomst en de natuur.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees