Premier krijgt het Spaans benauwd

Regering onder hoogspanning: Michel verbiedt alle contact met Puigdemont

Regering onder hoogspanning: Michel verbiedt alle contact met Puigdemont

Premier Charles Michel (links) verbiedt alle contact met Carles Puigdemont. Foto: belga/reuters

Carles Puigdemont is in België. En dat zet de hele Wetstraat op zijn kop. Tussen de ­kabinetten werd gisteren een hele dag druk overlegd, terwijl er zo goed als niemand bereikbaar was voor commentaar. ­Premier Charles Michel (MR) probeert een diplomatieke ramp te vermijden en heeft daarvoor één eis: geen N-VA-minister mag in de buurt van Puigdemont opduiken.

Premier Charles Michel (MR) zit in een lastig parket. Carles Puigdemont, net afgezet als minister-president van Catalonië, is neergestreken in Brussel en zet Michel tussen twee vuren. Aan de ene kant zitten Madrid en de EU. Zij zijn niet te spreken over de onafhankelijkheidsverklaring van de ­Catalanen. Puigdemont riskeert intussen in Spanje dertig jaar cel voor rebellie. Trekt Michel de kaart van de Catalanen, dan wordt België een ­Europese paria. Aan de andere kant zit Michels coalitiepartner N-VA, met haar sympathie voor de separatisten. Spreekt Michel zich al te straf uit tegen Puigdemont, dan kan hem dat zijn regering kosten.

De premier deed dan ook het enige wat hij kon doen: zwijgen en hopen dat zijn regeringspartijen hetzelfde doen. Hij legde zijn regering op in geen geval contact op te nemen met de Catalaanse politicus of zijn gevolg. De hele dag overlegde zijn kabinet met de kabinetten van N-VA’ers Jan Jambon en Theo Francken.

LEES OOK. Puigdemont neemt Belgische advocaat in de arm

“Niet op vraag N-VA”

Dat de halve wereld denkt dat Puigdemont op invitatie van N-VA in ons land is, maakt de zaak er niet makkelijker op. Daar zitten de uitspraken van Francken dit weekend over mogelijk asiel voor de Catalanen natuurlijk voor veel tussen. Michel floot hem daar ook formeel voor terug. En in de late namiddag liet N-VA gisteren ook weten dat “Puigdemont zeker en vast niet op ­uitnodiging van N-VA in ­Brussel is”.

LEES OOK. Minister Peeters niet mals voor Puigdemont: “Als men de onafhankelijkheid uitroept, blijft men best bij zijn volk” 

De oppositie neemt daarmee geen genoegen en wil Michel nog tijdens de herfstvakantie naar het parlement sommeren. “Ons land had een geloofwaardige en kordate positie in de Spaans-Catalaanse kwestie”, zei Groen-kopstuk ­Kristof ­Calvo. “Als N-VA daadwerkelijk achter de rug initiatieven neemt in dit gevoelige dossier, dan is dat een groot probleem.”

Ook SP.A vraagt uitleg, maar dan van minister van Buitenlandse Zaken ­Didier Reynders (MR).

Politiek asiel?

Binnen de meerderheid heerst trouwens ook ongenoegen over de Catalaanse profileringsdrang van N-VA. Vicepremier Kris Peeters (CD&V) noemde Franckens demarche eerder al “niet wijs” en Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten mengde zich op Twitter: “Laten we buitenlandse conflicten houden waar het moet: in het buitenland.”

LEES OOK. Advocaat Bekaert: “Puigdemont is niet weggevlucht en zal niet onderduiken”

Zeker en vast is wel dat Puigdemont in Brussel is. Of hij ­politiek asiel wil, dat kon zijn advocaat gisteren niet zeggen. “Dat hangt af van de houding van Madrid.” Puigdemont zou op een aanhoudingsbevel vanuit Madrid wachten om in ons land politiek asiel aan te vragen. De vraag is of Michel dat kan oplossen door te blijven zwijgen.

“Is Carles with you now?”

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) hulde zich gisteren net als elk regeringslid braafjes in stilzwijgen, maar echt veel indruk had de nieuwe uitbrander van premier Charles Michel (MR) aan zijn adres toch ook niet gemaakt. Toen Franckens maatje Ben Weyts, tevens Vlaams minister, de tweet verstuurde “Is Carles with you now?” – daarmee verwijzend naar een legendarische verkeerd gestuurde tweet van oud-premier Yves Leterme – duwde Francken doodleuk op de “vind ik leuk”-knop.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees