Rode Duivels zijn de fiscus te slim af: Luxemburgse belastingconstructies blijven overeind

Rode Duivels zijn de fiscus te slim af: Luxemburgse belastingconstructies blijven overeind

Foto: Belga

Brussel -

Het onderzoek naar de Luxemburgse belastingconstructies van sommige Rode Duivels door de Bijzondere Belastinginspectie is met een sisser afgelopen. Onder anderen Eden Hazard, Thibaut Courtois, Divock Origi en Kevin Mirallas hebben de fiscus buitenspel gezet.

Even terug in de tijd: half februari 2015 raakte bekend dat de Belgische fiscus een onderzoek was gestart naar de Luxemburgse belastingconstructies van een aantal Rode Duivels. Een typisch geval van “belastingontwijking”, zo klonk het: door hun portretrechten in een vennootschap in Luxemburg onder te brengen, moeten ze veel minder belastingen ophoesten. Van elke 100.000 euro die ze ontvangen, zouden ze in België 34.000 euro moeten afstaan aan de fiscus, in Luxemburg amper 4.000 euro. Een verschil van 30.000 euro, dat scheelt dus meer dan een slok op een borrel.

Eén gele kaart

Maar het hele onderzoek blijkt intussen afgesloten zonder noemenswaardig resultaat. Dat meldt nieuwssite Apache en Francis Adyns van de FOD Financiën bevestigt het nieuws aan onze redactie.

“Zowel voor de vennootschapsbelasting als voor de personenbelasting is een aanknopingspunt met België noodzakelijk”, zegt Adyns. “Bedrijven moeten hun zetel in België hebben, ‘natuurlijke personen’ moeten dan weer als rijksinwoner ingeschreven staan en hier dus hun feitelijke woonplaats hebben. De betrokken vennootschappen zijn echter gevestigd in het buitenland. En de voetballers wonen en werken in het buitenland.” En dus vist de fiscus achter het net.

“Als de onderzoeken al enig resultaat hebben opgeleverd, is het omdat één van de voetballers nog even in België heeft gewoond alvorens te verhuizen naar het buitenland”, zegt Francis Adyns. Maar dat was “louter een materiële vergissing die is rechtgezet”. Een gele kaart, heet zoiets in voetbaltermen.

Ethische vragen

Dat de betrokken topvoetballers de dans ontspringen, verbaast fiscalisten niet. Michel Maus, professor fiscaliteit aan de VUB, had het al voorspeld: “Topvoetballers laten zich bijstaan door de beste fiscale adviseurs, die sowieso alles heel goed bekeken hebben. Ik denk niet dat er veel te rapen valt.”

Al roept het wel ethische vragen op. “Ze worden profvoetballer in België dankzij de steun van allerlei instanties en vanaf het moment dat ze veel centen verdienen zorgen ze ervoor dat ze geen Belgische belastingen moeten betalen.”

Wettelijk gezien mogen de Rode Duivels de Belgische fiscus dan al buitenspel hebben gezet, zij kunnen in principe wel nog aangepakt worden door de belastinginspectie van het land waar ze hun fiscale domicilie hebben. Versta: het land waar ze nu spelen. Al is het maar de vraag of die landen het spel zo hard gaan spelen.

Corrigeer

FIFA Wereldkampioenschap Groep G

Volgende speeldag

Speeldag 1 -

GS W V G DS P
1 België 0 0 0 0 0/0 0
1 Panama 0 0 0 0 0/0 0
1 Tunesië 0 0 0 0 0/0 0
1 Engeland 0 0 0 0 0/0 0