Hitler wilde eerst aansluiten bij andere partij, maar werd geweigerd: “Zonder die weigering was Holocaust misschien nooit gebeurd”

Hitler wilde eerst aansluiten bij andere partij, maar werd geweigerd: “Zonder die weigering was Holocaust misschien nooit gebeurd”

Foto: © The Hollywood Archiv

Hitler sloot zich pas aan bij de Nazipartij nadat hij eerder door een andere extreemrechtse partij werd geweigerd. Dat zegt een prominente Duitse historicus. “Moest dat niet gebeurd zijn, was de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust misschien ook nooit gebeurd”, zegt hij.

Thomas Weber, Duits hoogleraar historicus aan de universiteit van Aberdeen, doet al meer dan 10 jaar onderzoek naar de Duitse Nazileider. Tijdens dat onderzoek stootte hij onder andere ook op een nog niet eerder gepubliceerd document waarin staat dat de extreemrechtse en antisemitische DSP, de Deutschsozialistische Partei, hem de deur heeft gewezen toen Hitler zich bij die partij wilde aansluiten in 1919. Hitler mocht ook niet schrijven voor het partijblad.

De DSP was op dat moment succesvoller, en ook groter, dan DAP (Deutsche Arbeiter-Partei), de toenmalige nazistische partij.

“Had hij zich toch kunnen aansluiten bij de DSP, dan was hij waarschijnlijk nooit aan de macht gekomen. Doordat die partij groter en succesvoller was, zou het voor Hitler veel moeilijker geweest zijn om in de partijhiërarchie op te klimmen”, zegt Weber.

Hitler wilde eerst aansluiten bij andere partij, maar werd geweigerd: “Zonder die weigering was Holocaust misschien nooit gebeurd”
Foto: ISOPIX

Maar dat is dus niet gebeurd. Hitler mocht niet toetreden tot de DSP. Weber vermoedt dat dit kan te maken hebben met het feit dat Hitler een uitgesproken eigen mening had en die ook niet verborg, en dat de DSP niet iemand binnen z’n rangen wilde hebben die hen zou zeggen wat te (moeten) doen.

“En moest hij toch zijn toegelaten in die partij, dan zou hij waarschijnlijk om die reden meer aan de zijlijn hebben moeten staan”, zegt Weber. “Hitler slaagde erin de leiders van de nazipartij te overtreffen en opzij te schuiven, maar zoiets had heel weinig waarschijnlijk geweest moest hij lid zijn geweest van de DSP.”

Geen fusie

Omdat de DSP hem de deur wees, besloot Hitler om naar de DAP te stappen, en werd hij uiteindelijk in 1921 leider van die tot intussen NSDAP omgevormde partij. NSDAP begon aan een opmars, en dat zag ook de DSP. Toen de NSDAP meer succesvol werd dan de DSP, hoopte die laatste op een fusie tussen de twee partijen. Hoewel meerdere partijleden dat wel zagen zitten, weigerde Hitler. “Hitler heeft altijd wrok gehad tegenover iedereen die hem stokken in de wielen heeft gestoken”, verklaart Weber die weigering. “Bovendien was hij waarschijnlijk bezorgd dat hij door die partij dan weer aan de kant zou worden geduwd.”

“Het is moeilijk om met zekerheid te zeggen wat er gebeurd zou zijn als hij niet zou geweigerd geweest zijn, maar het is niet waarschijnlijk dat hij dan ook nog leider van de Nazipartij zou geworden zijn. Er zou nog altijd een opening geweest zijn voor een radicale rechtse partij in Duitsland, maar die zou dan misschien kunnen ingenomen geweest zijn door een andere partij, en dat zou dan niet geleid hebben tot een wereldoorlog of genocide.

“Over het hoofd gezien”

Het niet eerder gepubliceerde document was er een van Hans Georg Grassinger, een van de oprichters van DSP. Het document was lange tijd in het bezit van het Instituut voor Hedendaagse Geschiedenis in München, maar werd vermoedelijk bij eerdere onderzoeken “over het hoofd gezien”.

Corrigeer

MEER NIEUWS