200 doden nadat tunnel onder atoomtestsite instort in Noord-Korea

200 doden nadat tunnel onder atoomtestsite instort in Noord-Korea

ARCHIEFBEELD Foto: ISOPIXA

Zeker tweehonderd Noord-Koreanen zijn omgekomen na een zwaar ongeluk bij een nucleaire testsite, dat melden Japanse media. Om nog onbekende reden is een tunnel van een ondergrondse nucleair complex ingestort en raakten honderden arbeiders bedolven onder het puin. Nog eens honderd reddingswerkers kwamen om bij de reddingsacties.

Volgens het Japanse TV Asahi deed het ongeluk zich voor op de nucleaire testsite van Punggye-ri, in het bergachtige noordoosten van het land. Daar vond in september nog een grootschalige kernproef plaats.

LEES OOK. Alles wat u moet weten over de zesde Noord-Koreaanse kernproef.

200 doden nadat tunnel onder atoomtestsite instort in Noord-Korea
Foto: AP

De feiten dateren al van 10 oktober, maar ze raakten nu pas bekend na onderzoek door Japanse media. Op de nucleaire testsite stortte een tunnel in aanbouw in, ruim honderd arbeiders raakten daarbij bedolven. Tijdens de reddingsactie volgde een tweede instorting waarbij honderd reddingswerkers ook onder het puin terechtkwamen.

Kernproeven

Vermoedelijk zijn beide instortingen te wijten aan de recentste kernproef. Die zou de aarde danig verzwakt en gedestabiliseerd hebben. Eerder trokken Chinese wetenschappers al aan de alarmbel omdat een toekomstige nucleaire test de hele berg kan doen instorten. De radioactieve straling die dan vrijkomt, zal de omliggende regio treffen met alle gevolgen van dien.

Noord-Korea heeft sinds 2006 zes tests uitgevoerd met atoombommen. Alle proeven zouden plaats hebben gevonden op de Punggye-ri site, onder de berg Mantap.

Aardverschuiving

Nog volgens Amerikaanse onderzoekers is het slechts een kwestie tijd vooraleer twee kilometer hoge berg volledig uitgeput geraakt en zal verschuiven. Nog volgens de wetenschappers is op satellietbeelden te zien dat de berg na de zesde kernproef zichtbaar bewoog, waarna aardverschuivingen het landschap behoorlijk veranderden.

LEES MEER. Noord-Korea’s nucleaire tests zijn zo zwaar dat een hele berg verschuift

200 doden nadat tunnel onder atoomtestsite instort in Noord-Korea
Foto: AP
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees