Mode

Model van 14 dat overleed na uitputtende modeweek, werd amper betaald

Model van 14 dat overleed na uitputtende modeweek, werd amper betaald

Foto: Facebook

De amper 14-jarige Vlada Dzyuba is net voor ze haar laatste modeshow moest lopen tijdens de Shanghai Fashion Week in elkaar gestort. Ze werd in allerijl afgevoerd naar het ziekenhuis, maar belandde in een coma en ontwaakte daar niet meer uit. Haar dood roept opnieuw vragen op over het aan het werk zetten van soms al te jonge meisjes in de mode-industrie. Ondertussen is ook gebleken dat het meisje amper geld overhield aan haar veeleisende job.

Volgens The Siberian Times zou Vlada Dzyuba overleden zijn nadat ze een dertien uur durende fotoshoot had bijgewoond in de Chinese stad Shanghai. Net voor ze de laatste keer de catwalk op moest, liep het helemaal fout met het 14-jarige meisje. Ze stuikte in elkaar, werd in comateuze toestand afgevoerd naar het ziekenhuis en werd nooit meer wakker. Twee dagen later stierf ze. Volgens de eerste rapporten zou ze zijn overleden aan de fatale gevolgen van oververmoeidheid en een hersenvliesontsteking.

Normaal zou Vlada maar drie uur per week werken tijdens haar drie maanden durende trip naar China, maar volgens haar moeder zette haar modellenbureau haar veel vaker aan het werk. Naar verluidt had het meisje hooge koorst tijdens haar laatste modeshow, maar zocht ze geen medische hulp omdat ze niet verzekerd was, iets wat normaal wel verplicht is bij een modellencontract.

(lees verder onder foto)

Geen oog dicht

Haar moeder Oksana slaagde er niet in op tijd bij haar dochter te geraken omdat ze niet over de juiste papieren beschikt. "Ze belde me nog om te zeggen dat ze zo moe was en dat ze alleen maar wou slapen. Dat moet het begin van haar ziekte geweest zijn", zegt ze in een eerste reactie. "Plots schoot haar temperatuur de hoogte in. Ik deed zelf geen oog meer dicht en smeekte haar naar het ziekenhuis te gaan." Tevergeefs dus.

Haar dood wordt in elk geval onderzocht door de Russische autoriteiten, maar het toont aan dat heel wat jonge modellen anno 2017 nog steeds in soms erbarmelijke omstandigheden terechtkomen en vaak lange dagen moeten werken. Ook het feit dat ondertussen aan het licht kwam dat ze amper 7 euro per uur verdiende, doet de wenkbrauwen fronsen. Zo zou ze dan wel 3.400 euro per maand krijgen van haar modellenbureau, maar moest ze al haar kosten zelf betalen waardoor ze amper iets overhield.  

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees