Ryanair schrapt vluchten en ziet lichte winstdaling

Ryanair schrapt vluchten en ziet lichte winstdaling

Foto: AFP

Ryanair heeft in het tweede kwartaal (juli-september) 2 procent minder winst geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. De Ierse lowcostmaatschappij gaf 25 miljoen euro uit om reizigers te vergoeden, nadat ze door een pilotentekort gedwongen werd meer dan 20.000 vluchten te schrappen. Topman Michael O’Leary blijft wel bij de eerder afgegeven winstverwachting voor het volledige boekjaar.

De nettowinst kwam in het tweede kwartaal uit op 895,4 miljoen euro, tegen 912 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Analisten gepolst door agentschap Bloomberg hadden gerekend op een winst van 937 miljoen euro.

De dip brengt Ryanair niet uit evenwicht. Over de eerste zes maanden van het jaar kleuren de cijfers immers wel nog altijd groen. Met een nettowinst van bijna 1,3 miljard euro deed de budgetvlieger het 11 procent beter dan een jaar eerder. Er werden ook 11 procent meer passagiers vervoerd, met een totaal van ruim 72 miljoen. De omzet ging met 7 procent vooruit naar ruim 4,4 miljard euro, terwijl de tickets gemiddeld wel 5 procent goedkoper waren.

1,4 miljard euro winst

Topman Michael O’Leary blijft erbij dat er voor het hele gebroken boekjaar 2017/2018 een winst na belasting tussen de 1,4 miljard en 1,45 miljard euro inzit.

Daarbij gaat hij uit van 4 tot 6 procent lagere ticketprijzen. Daarmee zijn de vooruitzichten op dat punt iets verbeterd, want eerder werd voor het hele jaar nog gerekend op 5 tot 7 procent lagere prijzen.

De roosterchaos die meer dan 700.000 passagiers trof, betekende een behoorlijke smet op het blazoen van de maatschappij: voor het eerst in jaren moest Ryanair snijden in uitbreidingsplannen. De prijsvechter had niet genoeg piloten beschikbaar om de hele dienstregeling uit te voeren, mede doordat vliegers nog een berg verlofdagen moeten opmaken.

In een poging het werk voor piloten aantrekkelijker te maken is hen onlangs loonsverhoging en meer baanzekerheid beloofd. Als met de voorstellen wordt ingestemd, zou dat Ryanair zo’n 100 miljoen euro per jaar kosten.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees