Fit & Gezond

Zoveel Vlaamse vrouwen vinden zichzelf te dik (maar dat is nergens voor nodig)

Zoveel Vlaamse vrouwen vinden zichzelf te dik (maar dat is nergens voor nodig)

Foto: Shutterstock

Veel Vlaamse vrouwen zijn niet gelukkig met hun lichaam. Maar liefst 77 procent vindt zichzelf ‘te dik’, een kwart van hen zelfs ‘veel te dik’. En dat terwijl de meesten een normaal BMI hebben. Dat blijkt uit een enquête van weekblad Flair waaraan in totaal 3.490 dames meewerkten.

Op Instagram zijn er steeds meer dames die ervoor pleiten om je lichaam te omarmen zoals het is, want dat doen zij ook en met een reden. “Iedereen is prachtig, iedereen is het waard”, klinkt hun unanieme boodschap. Maar deze nieuwe enquête toont aan dat we de grootste moeite hebben om volgens die leuze te leven.

Normaal BMI

Voor 77 procent van de geënquêteerden is het duidelijk: ze vinden zichzelf te dik, 25 procent vindt dat nog licht uitgedrukt en omschrijft zichzelf als “veel te dik”. Het grootste complex van de meesten: een buikje. Dat leidt ertoe dat 67 procent zich absoluut niet comfortabel voelt in bikini op het strand. Ruim 70 procent zou graag een maatje minder hebben. Dat zijn verontrustende cijfers omdat bijna 90 procent kledij shopt tussen maten 36 en 44, maar ook omdat 69 procent een normaal of zelfs te laag BMI heeft. Amper 2 op de tien vrouwen accepteren zichzelf hoe ze zijn.

Leugens

Veel van de ontevreden dames (72 procent) staan niet graag voor de spiegel om dat die hen een dubbel gevoel bezorgt. Dames staan dan wel vaak - minstens een keer per week - op de weegschaal, maar de helft van hen is teleurgesteld als ze hun gewicht zien verschijnen. Het gebeurt vaak dat vrouwen liegen over hun gewicht. Uit de peiling blijkt dat het vooral moeilijk is om het ware gewicht te verklappen aan vrienden of collega’s. In dat geval zou 69 procent van de deelneemsters durven liegen, 42 procent voelt die drang tijdens een gesprek met een slanke vrouw, 21 procent als er een man in de buurt is.

Droomlichaam

De rondvraag leidt ook tot enkele opvallende redeneringen van dames. Zo zou 1 op de 10 vrouwen liever mooi en slank zijn, ook als dat betekent dat ze daardoor ongezonder worden. Hetzelfde aantal vrouwen zou zelfs een zwangerschap opgeven om haar droomlichaam te verwezenlijken. Van de vrouwen die op een gezonde manier aan hun lichaam willen werken, slaat 62 procent van de deelneemsters aan het sporten. Zo’n 6 op tien dames zou zich in de toekomst misschien wel aan een plastische ingreep wagen.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees