Mode

Burberry moet na zeventien jaar afscheid nemen van zijn sterkhouder

Burberry moet na zeventien jaar afscheid nemen van zijn sterkhouder

Christopher Bailey, hier samen met Blake Lively. Foto: Isopix

Het Britse modehuis Burberry verliest zijn sterkhouder. Na zeventien jaar zoekt ontwerper Christopher Bailey andere oorden op, zo meldt Business of Fashion.

Zonder Bailey zou Burberry vandaag niet het grootste luxehuis van Groot-Brittannië zijn. Sinds zijn komst in 2001 slaagde hij erin om de omzetcijfers tot ongekende hoogtes te stuwen, onder meer door nieuwe versies van de legendarische trenchcoat op de markt te gooien.

Onder de creatieve leiding van Bailey maakte het modehuis opnieuw zijn opwachting op de Londense modeweek én was het een van de eerste grote spelers die het huidige modesysteem in vraag durfde stellen. Het modehuis had zoveel vertrouwen in zijn kunnen dat hij sinds 2014 naast creatief directeur ook mocht optreden als ceo van Burberry.

Maar nu mag Burberry dus op zoek naar een vervanger voor beide functies, want Business of Fashion meldt dat Bailey binnenkort het schip verlaat. De 46-jarige modeontwerper blijft nog in zijn functie tot eind maart 2018. Het modehuis hoopt tegen dan een vervanger te hebben gevonden.

Nieuwe projecten

"Het was een enorm voorrecht om de voorbije zeventien jaar bij Burberry te werken en te kunnen leren van zo’n fantastische groep mensen", zegt Bailey. "Ik kijk er naar uit om nieuwe creatieve projecten na te jagen, maar blijf toegewijd aan het toekomstige succes van dit fantastische merk om een zo vlot mogelijke overgang te garanderen."

Bailey staat gekend als een harde werker die nooit zijn roots uit het oog verliest. Als zoon van een houtbewerker en een etalagiste van de Britse keten Marks & Spencer groeide hij op in Halifax. Hij studeerde mode in Londen en leerde het vak van ontwerpers als Donna Karan en Tom Ford, bij wie hij zich vijf jaar lang boog over de dameslijn van Gucci.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees